Японският премиер свика спешни предсрочни избори

OFFNews 26 септември 2017 в 08:25 2188 0

Снимка АП/Гардиън

Японският премиер Шиндзо Абе свика предсрочни избори в страната на 22 октомври, за да се възползва от неразбирателството в опозицията и за да получи подкрепа за твърдата линия на политиката си срещу програмата на Северна Корея за балистични ракети и ядрени оръжия, пише "Гардиън".

На пресконференция в понеделник Абе обяви, че резултатите от изборите ще бъдат оценка за плановете му в социалната сфера и по отношение кризата на Корейския полуостров.

Ако партията му загуби изборите, той ще подаде оставка.

Изборите бяха насрочени часове, след като Юрико Коик, губернатор на Токио, обяви сформирането на нова партия, която да даде алтернатива за консервативните избиратели на управляващата Либерално-демократическа партия на Абе.

"Ще покажа силно лидерство и ще застана най-отпред, пред лицето на национална криза", заяви Абе, имайки предвид бързо застаряващото население в страната и заплахата от Северна Корея. "Това е моята отговорност като лидер и моята мисия като министър-председател."

Той заяви още, че ще пренасочи част от приходите, които се очакват заради планираното увеличение на данъците през 2019 година към програми за грижа за децата и ранно обучение. Тези средства няма да отидат за погасяване на огромния публичен дълг на Япония. Все пак премиерът обеща да продължи фискалната реформа.

Абе отрече твърденията, че предсрочните избори биха предизвикали политически вакуум във време на нарастващо напрежение около Северна Корея.

"Не трябва да се поддадем на заплахите на Северна Корея. Получавайки мандат от хората чрез тези избори, аз ще осигуря сериозен напредък чрез силна дипломация."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews