Игра на шпиони. Христо Грозев и доброволци водили за носа ФСБ от самото начало

Красимир Крумов 25 юли 2022 в 19:43 15556 7

ФСБ вкара в Христо Грозев в сюжет от времето на

Снимка Колаж OFFNews / Wikimedia

ФСБ вкара в Христо Грозев в сюжет от времето на "17 мига от пролетта"

Не военното разузнаване на Украйна и не западни служби са участвали в оперативната игра, която ФСБ смята, че е водила срещу службите на Киев. Шпионската сага, в която е замесено и името на българския анализатор от „Белингкат“ Христо Грозев, е била организирана от доброволци, сред които и вече бивши украински разведки. Това разказва в серия от съобщения в Туитър самият Грозев.

След изявление за „Радио Свобода“ Грозев коментира съобщенията на РИА Новости и ФСБ за осуетената операция на украинското военно разузнаване със серия къси обяснения и ако към всяко от тях бъде нарисуван комикс, може да се получи сериозна шпионска книжка за деца и юноши.

„Използвайки традиционна комбинация от фалшиви „доказателства“ и свободно интерпретирани факти, ФСБ също ме обвини лично, че съм замесен в заговор за отвличане на самолет“ – разказа Грозев. Той обърна внимание и на един факт, върху който акцентира и ФСБ. Във видеозаписа се появява скрийншот от разговор с българина в Whatsap, на който се вижда британски номер. „Напълно фалшифицирано съобщение, никога не съм имал британски номер“ – категоричен е анализаторът на „Белингкат“.

„Това, което е вярно обаче, е, че бях замесен в тази по-щура от измислица история за тройни агенти, фалшиви паспорти и фалшиви гаджета в качеството ми на режисьор на документален филм. Да, описвахме една от най-откачените контра-контра-разузнавателни операции на всички времена“ – признава Христо Грозев.

В понеделник ФСБ си приписа успех и даде „доказателства“ за това как руските „пилоти“ са водили за носа военните разведки на Киев и западните им партньори, но според българина, който има стара закачка с руските служби цялата „операция“ е сериозна грешка на ФСБ, която е разкрила неволно самоличността на десетки офицери от контраразузнаването на Русия, техните методи на работа и техните активи под прикритие.

Идеята за операцията дошла от участници в предишно разследване в Беларус. Бивши агенти решили да примамят военни пилоти на Русия да се предадат, използвайки приетия през април Закон за насърчаване на предаването на оръжия. Самите руснаци казват, че „разработката“ им е започнала още през март.

„Разбрахме за инициативата и си осигурихме челно място – да направим документален филм за тази нагла операция“ – пише Грозев на фона на снимка с кутия пуканки и киносалон.

Руски пилоти наистина били потърсени и дори изпратили видеоклипове, за да докажат, че имат достъп до бойни машини и вътрешността на самолети, а това трябвало да бъде доказано с листчета с конкретни номера, за да се покаже, че снимките са актуални. Някои от кадрите на интериора на самолетите били доста детайлни. Тук Христо Грозев отваря скоби, че ФСБ са се опитали да представят тези клипчета като „контролирани течове“.

Преговорите между украинските „вербовчици“ и пилотите, които били заснети, започнали според очакванията. В един момент „украинският“ екип усетил смяна на тона, от което можело да се предположи, че пилотите вече говорят контролирано, вероятно след обучение от куратор от ФСБ.

Категоричната следа, че ФСБ е прихванала комуникацията с „украинското разузнаване“ се появила, когато внезапно един от пилотите, който трябвало да изведе на безопасно място жена си, решил да я замени с „любовницата си“.

„Отне ми около 5 минути, за да открия, че „любовницата“ на пилота (твърде яка за него) е служител на ФСБ, работещ като фитнес инструктор през деня, но иначе като наето гадже от ФСБ. Украинците също го разбраха.“ – разказва Грозев.

Самият пилот не знаел нищо за миналото на гаджето си, искрено бил изненадан, че тя има паспорт и е била в Истанбул преди няколко месеца, както и в Барселона година по-рано. Грозев публикува и разпечатка от входящите и изходящите и разговори с офицер от военното контраразузнаване на ФСБ по време на операцията с „гаджето й“.

Друга улика дошла, когато друг пилот ни в клин, ни в ръкав попитал украинските си колеги за съвет как да обезвреди щурмана с успокоително.

„В този момент ми стана ясно, че първоначалната операция по примамването е приключила – и се е превърнала в двойна „оперативна игра“, в която и двете страни се опитват да извлекат максимална информация от другата, като същевременно ги захранват с максимална дезинформация.“ – описва хода на играта Грозев. Двете страни си разменили фалшиви карти, с ясното съзнание, че получават също дезиnформация.

В един момент украинците убедили ФСБ да изпрати съпругата на един от пилотите – заедно с цял екип от ФСБ за проследяване – в Минск, в очакване за среща с украинските куратори. ФСБ чакали напразно в столицата на Беларус 4 дни. Играта приключила, когато руснаците се усетили, че никой няма да дойде на срещите, въпреки, че от ФСБ много искали да идентифицират украинските агенти. В един момент се усетили, че са изгорели. А пък украинците разбрали, че няма да хванат истински пилот.

„Въпреки неочаквания край (засега), все още планираме да завършим този луд филм“ – анонсира бъдещата продукция Христо Грозев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

8

EA Trash

26.07 2022 в 10:02

Не само, че е провал, ами са си издали координатите, където руснаците по-късно са ги посолили.
А те ми пишат митове и легенди за отрепката от ЦРУ... kekw

-7325

7

Акцията е провал, освен това са издали разположението на украинското ПВО, Зеленски почна да уволнява вече некадърниците.

1035

6

Niko Kolev

25.07 2022 в 23:06

Kakто отбелязах в коментара си под статията "Христо Грозев се появи в сюжет на ФСБ, участвал в операция по отвличане на руски бойни самолети", руснаците обичайно лъжат, надявайки се на късата памет на публиката.

10935

5

borisboris

25.07 2022 в 22:13

Христо Грозев е Голяма Работа! Голям професионалист, голям мозък, голям куражлия. Разкатава фамилията на един куп маймуни. Със сигурност и вдъхновява много хора.

2415

3

Пустиняк

25.07 2022 в 21:05

Руският патриотизъм приключва там където започват пачките с долари!

1220

2

хr4

25.07 2022 в 20:16

Прихнах от смях, само като видях пилота и "любовницата" му. За да се вържеш трябва да си олигофрен.

8053

1

DARTH VADER

25.07 2022 в 20:01

ОТ ОПИТ ЗНАМ,КОЛКО ГЛУПАВИ И ЗЛЕ ИНФОРМИРАНИ СА СЪВЕТСКИТЕ КОЛЕГИ...КОЛКО ЯКО СА ОБЛЪЧЕНИ ОТ ПРОПАГАНДА...ИСКРЕНО ЗАВИЖДАМ НА ЕКИПА НА ХРИСТО ОО7 ГРОЗЕВ ЧЕ СА СЕ ЗАБАВЛЯВАЛИ СТРАХОТНО...
ИМА ОЩЕ СЕРИИ НА ТОЗИ ФИЛМ,НО ЩЕ СТАНАТ ИЗВЕСТНИ НА ПО-КЪСЕН ЕТАП;)))
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews