Изборни фалшификации в Турция: чували с бюлетини за подмяна, масов вот и бой в секционни комисии (обновена)

Според Ердоган обаче не е имало сериозни нарушения

OFFNews 24 юни 2018 в 16:36 12213 1

Снимка Джумхуриет

Бой, стрелба, опит за подмяна на бюлетини. Всичко това съдържаха днешните предсрочни избори в Турция.

Град Суруч, окръг Шанлъурфа, се оказа сцена на предполагаеми изборни нередности. Турски медии разпространиха твърдения, че в една от изборните урни в Суруч е имало "масов вот", а също и че членове на различни секционни комисии са били удряни.

Турската агенция Демирьорен съобщи, че трима души са били ранени в Суруч при спречкване между две групи избиратели, дошли да гласуват. Неясно е какво е подбудило конфликта, в който е използвано огнестрелно и хладно оръжие. Спорът приключил с намесата на полицията, а ранените са откарани в болница. Има задържани.

Опит за подмяна на бюлетини пък е осуетила турската полиция, предаде БНТ, като цитира в. "Джумхуриет".

След сигнал униформени са заловили 4 чувала с предварително подпечатани бюлетини, с които трябвало да се подменят бюлетините на реално гласувалите в избирателни секции в училище в Суруч.

За да спрат автомобила, се наложило полицаите да стрелят във въздуха. При първия им опит да спрат колата, шофьорът увеличил скоростта и проехтели предупредителните изстрели. Тогава тримата в колата изхвърлили бюлетините на пътя.

След спирането на колата те били задържани.

По случая е започнато разследване.

Опозицията твърди, че на места достъпът на гласоподаватели и наблюдатели е бил възпрепятстван. Тя също даде гласност за случаи на физически нападения. При едно от тях е пострадал кандидат-депутатът и заместник-председател на Добрата партия проф. Юмит Йоздаг.

От днешните предсрочни избори турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който гласува в Истанбул, се надява на нов мандат. След като даде гласа си президентът похвали пред репортери високата избирателна активност - над 50% по думите му. Това било знак колко била напреднала турската демокрация и "колко развита е демократическата ѝ зрялост". "С тези избори Турция преживява демократическа революция", добави дори президентът.

По повод изборните нарушения държавният глава заяви, че те не са сериозни. Същото обяви и министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл.

Краят на изборния ден бе обявен в 17 ч.

След него основната опозиционна Народнорепубликанска партия съобщи,че бюлетините в около 100 урни са били признати за невалидни, съобщи БНР.

Турция провежда предсрочни президентски и парламентарни избори, които са решаващи за бъдещето на страната, тъй като след тях ще влязат в сила конституционни промени, одобрени с референдум на 16 април м.г., съгласно които страната преминава от парламентарна система към президентска система на управление с изпълнителни правомощия.

За да получат места в парламента, партиите трябва да съберат поне 10% от гласовете в национален мащаб. Областите в страната са 81, а избирателните райони за парламентарните избори са 87, тъй като няколко от най-големите градове са разделени на по два района. Ще бъде отчитан както общият брой на гласовете за коалициите, така и разпределението им между партиите вътре в тях. За изчисляване на мандатите се прилага системата Д`Ондт на ниво области, като след това се добавят вотът от чужбина и от граничните пунктове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

24.06 2018 в 17:53

Е, то и у нас някой си цвинокио прави избори така, и ние сме доказана демокрация. Къв е проблемът?

Алеко, Алекооо ...
Аз за господина Константинова, ако нещо. Не за феода на цеко.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews