Комунисти и "патриоти" искат паметници на Сталин в цяла Русия

Ивелина Ватова 20 март 2015 в 17:34 5283 13

Ще създаде ли политическо напрежение паметникът на Сталин?

Група общински съветници от Красноярския градски съвет са се обърнали към губернатора на Красноярския край Виктор Толоконски с молба да определи място, където да се постави бронзов бюст на Йосиф Сталин. В същото време някои местни политици и правозащитници се обявиха категорично против тази инициатива.

Бронзовият бюст е изработен с пари на жителите на Красноярск. По-голяма част от подкрепилите инициативата за монумента са членове на фракцията „Патриоти на Русия“.

„На Сталин дължим не само победата във войната, но и 70 мирни години след нея. Ако не беше той, Русия отдавна щеше да бъде разкъсана на парчета“, каза авторът на идеята Владимир Пястолов, общински съветник в Красноярския градски съвет, член на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) в интервю за руската секция на Би Би Си.

Поддръжниците му смятат, че първо трябва да се вземе под внимание мнението на ветераните от Великата Отечествена война, а по-голяма част от тях се отнасят положително към личността на Сталин.

„Мнението на тези хора трябва да е определящо, с годините те стават все по-малко. А на младите името на Сталин изобщо нищо не говори“, твърди Пястолов.

Източник на напрежение

Противниците на инициативата са от местната организация на партия „Яблоко“: „Красноярският край е пълен с лагери и затвори, това е край на жертви от етнически и политически чистки, развихрили се по заповед на самия „баща на народите“, се казва в тяхно изявление.

Според техния общински съветник от Градския съвет Константин Сенченко трагедията на ГУЛАГ не може „да се прости и да се забрави“.

Притесненията си тези дни изразили и от Красноярския филиал на историко-просветното правозащитно дружество „Мемориал“. Ръководителят му Алексей Бабий изпрати открито писмо до градоначалника, в което отбелязва, че бюстът на Сталин ще нанесе „непоправим удар върху имиджа на Красноярск“.

„В града има както горещи поклонници на сталинизма, така и непримирими негови противници. Паметникът ще се превърне в източник на постоянно политическо напрежение“, се казва в писмото на Бабий, публикувано на страницата му във „Фейсбук“.

15 паметника

Вестник „Комерсант“ съобщава, че по повод 70-тата годишнина от победата на СССР във Втората световна война КПРФ предлага да се издигнат паметници, бюстове и мемориални плочи на Сталин в редица руски градове.

В ефира на радиостанция „Говорит Москва“ Вадим Соловьов, шеф на правния отдел на КПРФ, обяви, че до 9 май, Деня на победата, комунистите се канят да открият 15 паметника на Сталин. В Северна Осетия, Якутия, Липецка област и на други места този въпрос практически е решен. Преди време те предложили паметник на Сталин да има и в Москва.

Пред Интерфакс първият заместник председател на партията Иван Мелников казва: „Странно е, че човек, който почти 30 години ръководи тази държава, няма паметник в Москва. Не става дума за идеология, това преди всичко е въпрос за възстановяване на историческата логика“.

Според социологическо проучване на общественото мнение, проведено от Център „Левада“ през януари 2015 г., повече от половината руснаци (52 на сто) смятат, че Сталин има положителна роля в живота на страната. За първи път, откакто се правят подобни сондажи, се стига до такъв висок рейтинг на комунистическия диктатор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews