Опозицията пак пусна сълзотворен газ в парламента на Косово

OFFNews 19 февруари 2016 в 14:00 3321 2

kosovo

Снимка РИА "Новости"

Димни шашки често прекъсват заседанията на Скупщината

Косовско-албанските радикали от опозицията хвърлиха две шашки със сълзотворен газ в пленарната зала на парламента в Прищина, предаде РИА "Новости". Слез прекъсване заради обгазяването, депутатите продължили работата си по дневния ред.

 Пред сградата на Скупщината имаше демонстрация на опозицията срещу кандидатурата за президент на бившия премиер Хашим Тачи. "Хашим, искаме те в Дубрава" (затвора в Прищина), скандираше множеството. Преди това председателят на парламента Кадри Весели обяви, че днес държавен глава няма да бъде избиран.

Президентът на Косово се избира от Скупщината. Мандатът на сегашния президент Атифет Яхтияга изтича на 6 април. 

Дата за избирането на неин приемник още не насрочена.

Опозицията в лицето на партиите "Самоопределение", "Алианс за бъдеще на Косово" и "Инициатива за Косово" искат оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори през март или април. 

Това е поредният случай на обгазяване в Скупщината. предишния път сълзотворен газ беше пуснат на 14 декември 2015 г.  Преди това опозицията многократно прекъсва работата на парламента, използвайки сълзотворен газ, лютив спрей, свирки и бутилки с вода, във връзка със сключени през август спорни споразумения, които дават повече власт на етническите сърби в Косово и установяват ясна граница с Черна гора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews