Пандемията днес: Отваря се балтийска свободна зона. В Бразилия министър си тръгва заради хлорохина

OFFNews 15 май 2020 в 23:10 4545 0

Снимка Pixabay

Инфектираните с COVID-19 към 15 май в световен мащаб достигнаха 4 594 365 души. Загиналите са 306 530, а оздравелите - 1 739 010, сочат данните на Worldometers.com.

У нас Щабът обяви 38 нови заразени и трима починали за последните 24 часа. Така броят на заразените вече е 2138, а на починалите - 102-ма. 49 пациенти се лекуват в интензивни отделения.

Към днешна дата най-поразената що се отнася до брой жертви страна е САЩ, следвана от Великобритания и Италия.

В САЩ жертвите са 87 822, а за денонощието има 910 нови загинали. Карантината в град Ню Йорк се удължава до 28 май, съобщи днес губернаторът на щата Андрю Куомо. Някои мерки обаче остават до 13 юни.

Ню Йорк се превърна в епицентър на епидемията в страната с над 20 000 жертви. В същото време някои не толкова гъсто населени района в щата Ню Йорк от днес могат да възобновят постепенно някои икономически дейности. Щатът Ню Йорк ще последва примера на близките щати Ню Джърси, Кънектикът и Делауер и частично ще отвори плажовете през уикенда преди Деня в памет на загиналите във войните (23-24 май), съобщи също така днес губернаторът Куомо, цитиран от БТА. Изказването на Куомо идва ден, след като губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи съобщи, че отваря плажовете за традиционния старт на летния сезон на 23-25 май.

Във Великобритания жертвите достигнаха 33 998, а за изминалия ден са починали 384 души.

В Италия има лек спад на починалите в сравнение с предишния ден. На 15 май те са 242-ма в сравнения с 262-ма на 14 май. Новите случаи на зараза за последните 24 часа са 789 спрямо 992 вчера. Общо от началото на епидемията в страната починалите са 31 610.

В Северна Македония президентът Стево Пендаровски обяви ново извънредно положение заради епидемията, посочвайки като основание необходимостта от прилагане на икономически и социални мерки за намаляване на негативните последици от епидемията, предаде БТА. Новото извънредно положение ще продължи 14 дни.

Мерките падат поетапно

В Европа мерките продължават да отпадат една по една. В Германия и Австрия отварят заведенията при засилени изисквания за хигиена и дистанция.

Трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония ще формират безгранична свободна за пътуване зона за своите граждани като първа стъпка към отваряне на границите.

В Бразилия втори здравен министър подава оставка в рамките на един месец заради несъгласие с политиката на управляващите срещу пандемията. Президентът Болсонаро продължава да не одобрява въвеждането на ограничения в страната. Той нарича вируса "грипче" и смята, че разпространението му е неизбежно. С това държавният глава стана обект на силни критики в глобален мащаб.

Бразилия е сред най-поразените държави в света с над 200 000 потвърдени случая и почти 14 000 жертви. Местни медии съобщават, че здравният министър си тръгва, след като изразил несъгласието си с президента за това пациентите с Ковид масово да се лекуват с хлорохин. По-рано пък е обявил, че не е съгласен с отварянето на фитнесите и  салоните за красота.

Ваксина от тютюн?

Две от големите световни фирми тестват ваксина срещу Ковид, базирана на извлечени от тютюна протеини, съобщи Би Би Си. Става въпрос за "Бритиш американ тобако" и "Филип Морис", като първата твърди, че е на етап готов за тестване върху хора. 

В политически и икономически план пандемията също не спира да носи новини.

Днес търговската война САЩ-Китай влезе в поредна нова фаза - Съединените щати ще ограничат вноса на чипове на китайския технологичен гигант Huawei. Америка въвеждат нови ограничения, които изискват от чуждестранни компании, използващи американски технологии или софтуер за производство на полупроводници, да получат специални лицензи за доставка на компютърни чипове от китайската телекомуникационна корпорация Huawei. 

В САЩ престижното медицинско списание The Lancet, което излиза от XIX в., посъветва американците да изберат нов ръководител на Белия дом на следващите избори. Критиката на изданието е срещу действията на администрацията на Доналд Тръмп срещу заразата и неглижирането на водещата здравна агенция за контрол на болестите страната CDC.

"От януари 2021 г. американците трябва да посочат за Белия дом президент, който да разбира, че общественото здраве не бива да се води с партийна политика", пишат авторите на статията.

Русия защити Китай

Русия пък се застъпи за Китай по повод обвиненията, че азиатската държава, в която започна пандемията, че късно е съобщила за опасното заболяване.

"Китай съобщи за епидемията в Ухан още в края на декември, твърденията за опити на Пекин да скрие информация за пандемията са най-малкото некоректни, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от БТА.

"Още в края на декември всички узнаха от нашите китайски колеги какво става там, когато те наистина се убедиха, че това наистина е епидемия. През януари за това вече говориха специалисти, в това число и такива под егидата на СЗО. В началото на февруари експерти на СЗО посетиха Ухан, сред тях, впрочем, имаше и руски специалист. Така че да се говори, че китайците са криели от СЗО, или че СЗО не е знаела какво става, или пък че е знаела, но е криела някаква информация, според нас е най-малкото некоректно", заяви той в интервю за медийния холдинг РБК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!