Зеленски: Русия е събрала всички и всичко, способно да се бие с нас

Руската офанзива в Донбас е по-интензивна, Николаев подложен на обстрел

OFFNews 20 април 2022 в 08:04 3643 1

Снимка Ukaine UA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че вижда масирано струпване на руски войски, които се готвят да атакуват страната му, съобщиха ДПА и АП.

"Сега практически цялата боеспособна част на руската армия е съсредоточена на територията на нашата държава и в граничните райони на Русия", заяви Зеленски във видеообръщение, публикувано в "Телеграм". По думите му руската страна е "събрала почти всички и всичко, което е способно да се бие с нас", цитира утраинския президент БТА. 

Зеленски каза още, че Кремъл не е отговорил на предложението за размяна на Виктор Медведчук, близък до президента Владимир Путин, за защитниците на Мариупол.

Украинският президент повтори призивите си за повече оръжейни доставки за Украйна. "Ако имахме достъп до всички оръжия, от които се нуждаем, с които разполагат нашите партньори и които са сравними с оръжията на Руската федерация, вече щяхме да сме приключили тази война", каза Зеленски. "Морален дълг" на страните, които разполагат с тези оръжия, е да ги предоставят, посочи Зеленски и добави, че те биха могли да спасят живота на хиляди украинци.

Град Николаев в южна Украйна е подложен на обстрел, съобщава ДПА, цитирана от БТА. "Отново експлозии в Николаев", написа в Телеграм  кметът на града Олександър Сиенкевич. Той призова жителите да се прикрият и да стоят далече от прозорците.

Агенция УНИАН предаде, че местни жители са съобщили за стрелба на няколко места в града. Към момента няма информация за щети и пострадали.

Руската офанзива в Донбас вече е по-интензивна, но напредъкът и е затруднен от свързани с природата, логистиката и техниката предизвикателства, твърди британското министерство на отбраната в "Туитър".

"Руският обстрел и ударите срещу линията на контрол в Донбас продължават да се увеличават, а украинците отблъскват множество опити за настъпление на руските сили", се казва още в публикацията. Според нея "неспособността на Русия да изкорени съпротивата в Мариупол и безразборните ѝ атаки, навредили на цивилното население, показват, че те продължават да се провалят в постигането на целите с бързината, която очакваха". 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

20.04 2022 в 10:00

Русия е събрала орки с железа, тъпи но злобни, дрипльовци, страхливи и без никаква мотивация.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews