"GlobalFoundries Bulgaria: Водеща Иновация в Производството на Микрочипове"

OFFNews 21 декември 2023 в 20:13 1227 0

GlobalFoundries Bulgaria
GlobalFoundries Bulgaria: Водеща Иновация в Производството на Микрочипове

В сърцето на България, софийският офис на GlobalFoundries формира бъдещето на технологията на микрочиповете на глобално ниво, но и създавайки стойност в рамките на местната екосистема. Със силно устремление към развитието на таланти и технологични постижения, GlobalFoundries Bulgaria стана неотделима част от полупроводниковата индустрия.

Локално влияние на глобалната сцена:

GlobalFoundries Bulgaria, местният офис на една от топ трите компании за производство на микрочипове в света, е ключов играч в технологичния пейзаж на страната. Влиянието на компанията не се ограничава само до създаването на технически специалисти в областта на микроелектрониката. Тя активно допринася за местната екосистема чрез инвестиции в партньорства с технически университети и гимназии в цялата страна.

Българският екип играе ключова роля в създаването на разнообразни технологични продукти по света и е определен като водещият хъб за Design Enablement на компанията. Но какво представлява тази функция?

Процесен дизайн комплект (PDK) e набор от файлове, използвани в полупроводниковата индустрия за моделиране на технологичен процес за интегриране в дизайн инструментите, използвани за проектиране на интегрална схема (основна част от CAD софтуера).

Дизайнерите използват PDK за проектиране, симулиране, изготвяне и потвърждаване на дизайна, преди да предадат проекта на фабриката за производство на чипове.
Софийският офис развива и други дейности, включително Device and Reliability Engineering, фокусирайки се върху разработването и тестването на устройствата и тяхната сигурност.

Подкрепа за бъдещите инженери

Ключова за развитието на местния офис на GlobalFoundries е стажантската програма, комбинираща теоретично и практическо обучение. Тази програма предоставя на студентите от водещите технически университети в България възможността да придобият ценен опит и практически умения в областта на микроелектрониката. След приключването на програмата, студентите са добре подготвени да стартират успешните си кариери в областта на технологичните иновации и като часто от екипа на GlobalFoundries.

GlobalFoundries на Световната Сцена

За своите 14 години история, GlobalFoundries се издигна като третият по големина производител на чипове в света. С присъствие в 14 локации на три континента, компанията тихо захранва практически всяко свързано устройство. Томас Кофийлд, изпълнителен директор на GlobalFoundries, подчертава важността и разпространението на техните чипове:

"Погледнете всяко електронно устройство във вашето домакинство, бих се обзаложил, че във всяко от тези устройства има поне един чип на GlobalFoundries."

От смартфони и автомобили до умни колонки и сървъри, използващи модели на изкуствен интелект, чиповете на GlobalFoundries са от съществено значение за функционирането на различни технологични продукти по света.

Локално сътрудничество, глобално значение

GlobalFoundries Bulgaria се сътрудничи с водещите технически университети в страната, включително Технически Университет - София, СУ "Св. Климент Охридски", Университетите в София и Русе, както и различни технически училища. Традицията на компанията в създаването на следващите поколения таланти е видима чрез Инженерната академия, която предлага уникална годишна програма по Електронен Дизайн и Автоматизация в Микроелектрониката.

Добромир Гайдажиев, директор на GF Bulgaria, подчертава основната цел на компанията в страната: "Да отглеждаме инженерни таланти, като им показваме многото възможности в индустрията, която движи света напред."

С над 300 служители, представляващи богато разнообразие от таланти и компетенции, GlobalFoundries Bulgaria е неотделима част от местната общност, създавайки здрава основа за технологичен напредък в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews