Със Samsung Galaxy Watch5 и Google всичко е на една ръка разстояние

Павлин Луканов 25 ноември 2022 в 10:25 28712 0

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Снимка Samsung

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

През изминалите години умните часовници извървяха доста дълъг път от лъскави джаджи с висока цена до по-достъпни предложения, които предлагат разширени функционалности. Те могат да бъдат полезни във все повече сфери от ежедневието благодарение на отличната симбиоза между мощен хардуер, и качествен софтуер с повече възможности.

Чудесен пример за подобна комбинация е серията Galaxy Watch5. Новата линия смарт часовници беше анонсирана в разгара на лятото, като освен нея компанията представи и актуалните си сгъваеми смартфони Galaxy Z Flip4 и Fold4, както и безжичните слушалки Galaxy Buds2 Pro. Трите вида устройства работят безпроблемно заедно и са част от широката екосистема от смарт продукти на компанията.

Но да се върнем към серията с часовниците. В нея има два модела, стандартният Watch5 и Watch5 Pro, който предлага дори повече. Компанията предлага стандартния вариант в два размера, 40- и 44 милиметра, а Samsung Galaxy Watch5 Pro е наличен в 45-милиметра. Устройствата се отличават с много богата палитра от възможности за проследяване на здравни и уелнес показатели.

Това става благодарение на иновативния Samsung BioActive сензор за оптично измерване на сърдечния ритъм, отчитане на електрическата активност на сърцето и биоелектрически импедансов анализ. Така се отчитат и нивата на кислород в кръвта и дори нивата на стрес, както и да получите пълна картина за телесния си състав. Освен това, можете да измервате кръвното си налягане и часовникът да изготвят ЕКГ. Разбира се, данните не бива да се смятат за заместител на преглед със специалист по здравни грижи.

Сред акцентите при способностите на новите устройства е подобряването на съня. Чрез функцията Sleep Score можете да изучите своите навици за сън, включително фазите на съня наред с нивата на хъркане, както и нивата на кислород в кръвта. След това чрез напътствия, базирани на вашите персонални резултати, можете да се справите със слабите звена. Разбира се, часовниците проследяват и много и разнообразни видове тренировки с детайлни данни в приложението за смартфон. Те показват и входящи известия, имат множество циферблати за персонализиране според желанието и могат да бъдат използвани за провеждане на разговори, както чрез свързания телефон, така и директно през часовника, ако сте избрали модел с LTE свързаност.

Samsung Galaxy Watch5 са с 60% по-издръжливи спрямо предшествениците си, като дисплеите им имат покритие от сапфирен кристал, защитаващ от издрасквания. От компанията са съумели също така да вградят батерия, която предлага с 13% по-висок капацитет от този на предходното поколение. Поддържа се и по-бързо зареждане, като за 30 минути се достига заряд от 45%.

Освен това, Samsung Galaxy Watch5 Pro предлага и корпус от титан за допълнителна здравина, а при Galaxy Watch5 е от Armor Aluminum. Pro моделът има и по-голяма батерия, което му позволява да предложи целодневна издръжливост с един заряд, дори при постоянно включен GPS. С него можете също така да записвате и споделяте маршрута си по време на поход с Route Workout. Samsung Galaxy Watch5 Pro е оборудван и с изцяло нова спортна каишка със заоблена катарама, която приляга удобно на ръката и осигурява висока издръжливост.

Още повече възможности с приложенията и услугите на Google

В софтуерно отношение часовниците залагат на One UI Watch 4.5, като интерфейсът е базиран на специално разработената от Google и Samsung операционна система за преносими устройства, Wear OS 3.5. Тя е оптимизирана за безпроблемна и бърза работа, като улеснява използването на часовника в ежедневието.

Всичко това означава също, че устройствата могат да използват магазина за приложения на Google Play Store за достъп до разнообразни апликации. Сред специфичните решения на Google, които са налични за часовника са Google Assistant, Google Pay, YouTube Music и Google Maps. Наличието на най-добрия гласов асистент към момента, Google Assistant, означава, че можете лесно с гласова команда да разполагате с разнообразна информация, да управлявате някои функционалности, включително музикален плейбек, а и да контролирате свързвате умни устройства, като например слушалките Buds.

Директно през часовника можете и да намирате търсеното местоположение с Google Maps, като например ново кафене, а и да стигнете до него чрез показваните насоки. Google Pay от друга страна ви дава свободата да не носите кредитната карта със себе си, а след като сте я въвели в системата, да платите за напитката си безконтактно директно с часовника.

Що се отнася до YouTube Music за Wear OS powered by Samsung, приложението дава възможност за стрийминг директно от часовника, независимо дали използвате Wi-Fi или LTE свързаност. За целта ще ви е необходим абонамент за YouTube Music Premium и спокойно можете да оставите телефона си вкъщи, а да разчитате само на часовника за слушане на музика. Така дори когато тренирате и ползвате слушалки свързани към часовника, можете да се наслаждавате на любимите си надъхващи парчета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл