България чака присъда заради ветропарковете в Калиакра

Ивайло Анев 07 септември 2015 в 15:51 4034 5

Генералният адвокат на Европейския съд официално е потвърдил, че България е нарушила две европейски директиви, като е позволила изграждането на ветропаркoве в защитената зона за птиците "Калиакра" и изграждането на голф игрище и туристически обекти в защитена зона "Белите скали".

Той предлага България да бъде осъдена, а решението на съда се очаква до края на годината.

Това съобщават от Българско дружество за защита на птиците, които през 2008 г. внесоха жалба по случая в Европейската комисия. Причината за сигнала им беше заплахата от разрушаване на уникални местообитания и рискът за силно застрашени видове птици заради одобрени мащабни ветроенергийни проекти.

Според Европейския съд България не е изпълнила задълженията си по европейска директива относно опазването на дивите птици, като към момента на изтичане на определения от Комисията срок не е защитила изцяло като специална защитена зона първоначално незащитените части от територията на орнитологично важното място "Калиакра", разположени на север от първоначално класифицираната специална защитена зона.

Освен това страната ни е нарушила Директива 2009/147, като не е взела необходимите мерки, за да предотврати влошаване на състоянието на местообитанията на защитените видове птици и тяхното обезпокояване вследствие на експлоатацията на вятърните електрически централи на "АЕС Гео Енерджи", "Дисиб" и "Лонгман Инвестмънт" на територията на орнитологично важното място "Калиакра", която не е била — а е трябвало да бъде — класифицирана като специална защитена зона.

В становището си генералният адвокат посочва, че България:

– е нарушила член 6, параграф 2 от Директива 92/43/ЕИО за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, като не е взела необходимите мерки, за да предотврати влошаване на състоянието на местообитанията на защитените видове птици и тяхното обезпокояване вследствие на експлоатацията на вятърните електрически централи на "Калиакра уинд пауър" АД, "ЕВН Енертраг Каварна" ООД и "Вертикал - Петков и с-ие" ООД, както и на съоръженията на "Трейшън клифс голф енд спа резорт" ООД в рамките на териториите на СЗЗ "Калиакра" и "Белите скали";
– е нарушила член 4, параграфи 2 и 3 от Директива 2011/92/ЕС относно оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда и точка 1, буква б) от приложение III към нея, тъй като кумулативният ефект на проектите на "Уиндтех" ООД, "Брестиом ООД", "Еко Енерджи" ООД и "Лонгман инвестмънт" ООД с други проекти не е бил отчетен по подходящ начин при проверката на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда, както и допълнително е нарушила член 2, параграф 1 от посочената директива, тъй като въпреки това за проекта на "Лонгман инвестмънт" ООД е било издадено разрешение и той е бил осъществен.

Министърът на околната среда Ивелина Василева заяви пред журналисти в понеделник, че повечето разрешения за ветропаркове на Калиакра вече не са валидни.

„Ние сме предоставили цялата информация за мерките, предприети от държавата, за да се преодолее проблемът. Въпросът е, че РИОСВ-Варна са давали разрешения за изграждане на ветрогенератори през 2007–2009 г., без да е оценявано кумулативното въздействие върху зоните в Натура 2000“, каза министърът.

Тя допълни, че през 2010 г. с промяна в законодателството е заложен срок на давност на актовете от 5 г. и така голяма част от издадените разрешения за инвестиционни намерения са изгубили валидността си. Така остават в нарушение няколко инвестиционни проекта.

Пред OFFNews кметът на Каварна Цонко Цонев беше категоричен, че когато е избрано мястото за ветрогенераторите, законодателството е било различно.  

"Към тогавашния момент е действало друго законодателство, затова държавата съвсем законосъобразно си е избрала мястото", обясни той.

„Тогава нито една екологична организация нямаше претенции за нищо. Не може със задна дата да се използват каквито и да е правила и закони“, коментира Цонев.

По думите му това са паркове с радари и генераторите спират, ако минават птици.

„За мен няма проблем, но явно има някои екологични организации, които се издържат от такива жалби“, нападна той Българското дружество за защита на птиците

„Няма загинали птици, за 10 години има 1 подхвърлен пеликан“, категоричен е градоначалникът. 

„Българите сме царе на жалбите и на съсипването на държавата си. Никой от чужбина не може да ни съсипе така, както ние можем“, обясни още Цонко Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews