Николай Нанков може да бъде глобен заради неукрепването на язовир Бели Искър

OFFNews 22 ноември 2017 в 14:58 11333 1

Николай Нанков може да бъде глобен заради неукрепването на язовир Бели Искър

Снимка БГНЕС, архив

Заради липсата на конкретни действия за укрепването на язовир "Бели Искър" започва процедура, която може да завърши с глоба за министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Това стана ясно на специалната пресконференция в прокуратурата, посветена на техническото състояние на язовирите в страната, съобщава БНР.

Въпреки отдавна констатираните проблеми, ремонтът на язовира все още не е започнал, а отговорността за него се прехвърля между няколко институции, коментира заместник главният прокурор Ася Петрова. Затова и се е стигнало до писмото на главния прокурор до премиера с настояване държавата и общината да предприемат спешни мерки.

От държавното обвинение смятат, че КЕВР бърка в преценката си, че концесионерът не трябва да инвестира в укрепването на язовира.

Извън конкретния казус "Бели Искър", прокуратурата констатира липса на реакция на констатациите от преди няколко месеца за тежкото състояние на язовирите в страната. Запазва се статистиката от началото на годината, според която половината от тях са в частично неизправно състояние, 205 са опасни за населението, а 80 са в предаварийно състояние.

Наказани за неизпълнение на стари предписания няма, а вместо глоби, контролните институции издавали нови предписания, каза прокурор Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

22.11 2017 в 15:46

Сега стана интересно... Как да накажем своите хора - парашутистите? Да позная ли? Ще вдигнем яко пушилка в медиите и 80-те процента ще са доволни.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews