След впечатляващ обрат американската тийнейджърка Кори Гоф спечели US Open

Тя надигра новата №1 в света - Арина Сабаленка от Беларус - и за първи път в кариерата си вдигна титла от турнир от Големия шлем

Александра Маркарян 10 септември 2023 в 09:29 2918 0

Кори Гоф с трофея на шампионките.

Снимка Getty Images

Кори Гоф с трофея на шампионките.

След впечатляващ обрат американската тийнейджрка Кори Гоф спечели Откритото първенство на САЩ тази нощ. 19-годишната Кори - наричана Коко - изгуби първия сет във финала срещу новата №1 в света - Арина Сабаленка от Беларус, но се завърна и взе следващите два. Мачът завърши с резултат 2-6, 6-3, 6-2.

Това е първата ѝ титла от Големия шлем (четирите най-престижни турнира по тенис).

С победата шестата поставена в схемата Гоф стана първата американка, която печели титлата на сингъл на Откритото първенство на САЩ след Слоун Стивънс през 2017 г. Тя е и първата американска тийнейджърка, достигнала до финала на сингъл на US Open след Серина Уилямс през 2001 г.

Миналата година Коко Гоф загуби единствения си предишен финал на турнир от Големия шлем - на "Ролан Гарос" и този момент ѝ бе напомнен по време на интервюто след мача на корта. Тя беше попитана какво означава за нея да спечели първата си титла от Големия шлем на родна земя.

"Означава толкова много за мен. ... Миналогодишният "Ролан Гарос" беше съкрушаващ за мен, но осъзнавам, че Бог прекарва през турбуленции и изпитания и това прави този момент по-сладък, отколкото мога да си представя.

Попитана за вярата ѝ в Бога и молитвите ѝ, Гоф отговаря:

„Това беше толкова важно. Знаете ли, аз не се моля за резултати. Просто се моля да имам силата да дам всичко от себе си и каквото се случва – се случва. Толкова съм благословена в живота си. Просто съм благодарна за този момент. Честно казано, нямам думи".

Мачът

Мачът не започна добре за Коко. В началото и двете със Сабаленка бяха нервни. Гоф направи няколко непредизвикани грешки и така помогна на опонентката си да направи пробив в откриващия гейм. Беларускинята пък загуби подаването си в четвъртия гейм с две двойни грешки и една непредизвикана грешка.

Арина Сабаленка

Трибуните мощно и шумно подкрепяха американското момиче, но Сабаленка успяваше да се абстрахира. Тя използва мощния си форхенд, за да реализира шанс за пробив в петия гейм. В седмия беларускинята бе подпомогната за нов пробив след двойна грешка на Гоф и още две скъпоструващи грешки от форхенд.

25-годишната Сабаленка, която ще стане световната номер едно в ранглистата на сингъл утре след по-ранната загуба в турнира на досегашната №1 Ига Швьонтек, беше сложила край на участието на Гоф в Индиън Уелс по-рано тази година, но тази седмица заяви пред репортери, че очаква "различен играч" на финала в събота.

Във втория сет тя се сблъска точно с това. Американката решително отрази няколко точки за пробив в първия гейм и обърна сценария. До преди малко равностойната среща се превърна в битка, в която впечатляващо бързата Гоф връщаше невъзможни топки. Геймът приключи с двойна грешка на Сабаленка.

Американката реализира пробив в откриващия гейм на третия сет и направи още един в третия. След петия Сабаленка взе медицински таймаут заради проблем с лявото бедро. Явно проблемът не се отрази на играта, защото тя проби в следващия гейм. Гоф запази самооблазание и спечели разиграване от 20 удара, преди да пробие в седмия гейм и да се наслади на обожанието на публиката в мейджър турнира, на който е израснала, печелейки титлата.

Снимки: Getty Images

След като прегърна съперничката си си, Гоф се разплака и прегърна родителите си на трибуните. Двамата имат огромни заслуги за успеха на дъщеря си. Отказват се от добрите си професии, от работата си, за да се преместят в друг щат, за да осигурят най-добрите условия на дъщеря си да тренира. Тогава Коко е на 9.

"През цялото време си казвах: "О, Боже мой, как това е реално?", разказа тя пред репортери.

"Почти забравих да стисна ръката на съдията. Беше луд момент" - призна Коко Гоф.

Титлата ѝ връчи Били Джийн Кинг.

Арина Сабаленка, Коко Гоф и трофеят. Интервюто на корта след мача.

Думата беше дадена и на Сабаленка, която сподели пред репортери, че развоят на събитията се е обърнал по време на мача, тъй като е започнала да твърде много да "премисля" във втория сет. "Заради това започнах да губя силата си", каза тя. "Тогава тя започна да се движи по-добре. Започнах да пропускам много лесни удари."

Арина Сабаленка на пресконференцията след мача.

ГОЛЕМИ ОЧАКВАНИЯ

Победата оправда дългогодишните огромни очаквания, стоварени върху плещите на младата американка Гоф, след като на 15 години тя стана най-младата тенисистка, класирала се някога за основната схема на "Уимбълдън".

Пробивът на толкова ранна възраст дойде със своите подводни камъни.

"Хората много ме притискаха да побеждавам. Чувствах, че на 15 години трябва да спечеля турнир от Шлема - казва Гоф. - Чувствах се така, сякаш имам ограничение във времето, когато трябва да я спечеля, и ако я спечеля след определена възраст, това няма да е постижение. Да, просто е лудост количеството неща, които съм чул или видял за себе си, но съм наистина щастлива от това как успях да се справя с всичко това."

През това лято тя показа най-добрия тенис в кариерата си, като взе победа във Вашингтон и си осигури първата титла от WTA 1000 в Синсинати.

"Преди месец спечелих титла от WTA 500 и хората казаха, че ще спра дотук. Преди две седмици спечелих титла от WTA 1000 и хората казваха, че това е най-голямото, което ще стане - каза Гоф. - И така, три седмици по-късно аз съм тук с този трофей в момента... На тези, които си мислеха, че наливат вода в огъня ми, вие наистина добавяхте газ в него и сега аз горя толкова ярко."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика