17 центъра за лечение на инсулти очакват нотификация от ЕС

OFFNews 28 март 2024 в 12:23 661 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС/Архив

проф. Христо Хинков

Планът за възстановяване и устойчивост дава няколко възможности, едната от които е създаване на 10 строук центъра в страната, но това на практика се оказа невъзможно. Направих нова работна група с водещи специалисти в тази област и се създаде една нова система, която предложихме за нотификация от страна на Европейската комисия за създаване на 17 центъра.

Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Христо Хинков на конференцията "Сърдечно-съдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи“, която се провежда в Дома на Европа в София, предаде БТА.

Домакин на събитието е вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, в партньорство с посолството на Кралство Белгия в България.

"Седем от тези центрове ще бъдат с функции, които да поемат целия спектър – тромболиза, тромбектомия, по-тежки манипулации, включително и обучение. Останалите ще бъдат с по-леки функции и възможност за по-гъвкаво поведение", обясни проф. Хинков.

В Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено и създаването на единен интердисциплинарен национален център за провеждане на широкообхватен, пренатален и неонатален скрининг на социално значими заболявания, добави той. Със знанията за това какво е потенциалното състояние и какви са рисковете пред подрастващите можем да постигнем ефектите, които търсим, каза министърът в оставка.

Той обърна внимание на това, че хората предпочитат да запазят начина си на живот, който може да не е толкова здравословен, но им доставя някакво удоволствие. Затова темата за личното отношение към здравето и обучението от ранна възраст в училище е изключително важна, посочи Хинков.

Има изследвания, които показват, че около 70-80 % от общественото здраве се дължи на лично отношение към здравето и социалните фактори. Останалите 20 и 30 % се разпределят между здравната система, околната среда и генетичните фактори, добави министърът в оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!