Българската система за верификация на лекарствата навърши 5 години

OFFNews 21 март 2024 в 14:41 739 0

БОВЛ

Снимка БОВЛ

Представители на организации в БОВЛ

Петгодишнината от влизането в сила на Директивата срещу фалшифицираните лекарства в ЕС и старта на Българската система за верификация на лекарствата беше отбелязана тържествено в столицата.

Председателят на УС на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) Оля Василева, изпълнителен директор на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), подчерта при откриването, че успешната комуникация с институциите и всички заинтересовани страни е ключова за успеха на проекта по въвеждане на Системата за верификация на лекарствата в България, което се доказва и от факта, че това е най-големият публично-частен проект в Европа в полза на пациентите.

Въвеждането на Системата за верификация на лекарствата в България стана благодарение на факта, че преди 5 г. заинтересованите страни, участници в производството и разпространението на лекарствени продукти, които са в основата на проекта, си стиснаха ръцете. Този модел на партньорство е жив и работи“, заяви в приветствието си зам-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Системата за верификация на лекарствата в България стартира на 9 февруари 2019 г. с цел осигуряване за пациентите на лекарства с автентичен произход. Тя е част от единната Европейска система за верификация на лекарствата и работи стабилно, като се спазват високи изисквания за качество във всички основни и поддържащи процеси. Общите показатели за производителност и наличност на Системата са над 99.90%., отчете Илиана Паунова, изпълнителен директор на БОВЛ. 

В България това беше първата електронна система в лекарственото снабдяване, която заработи в национален мащаб. Разгръщането на мащаба на този проект стана възможно у нас благодарение на законодателните промени, както и благодарение на сътрудничеството между държавните институции и заинтересованите страни в лекарственото снабдяване, отбеляза Илиана Паунова.

Учредители на БОВЛ, които са и членове на Управителния съвет на организацията, са Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители (ARPharM), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) и Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!