Д-р Христиaна Бацелова: Най-сигурният начин за предпазване от COVID-19 си остава ваксинацията

OFFNews 21 ноември 2023 в 10:00 18458 0

д-р Христиана Бацелова

Снимка PR Play

д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести

В началото на есента има повишаване на заболяемостта от COVID-19, което води до увеличаване на случаите на хоспитализирани и по-тежко боледуващи. Това коментира д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести и член на International Epidemiological Association (IEA).

Д-р Бацелова поставя първата ваксина в историята на ваксинационната кампания срещу COVID-19 в Пловдив. През 2021 г. е била част от кампанията на Министерството на образованието и науката за обучение на учителите относно ваксините срещу COVID-19, за което е номинирана за Личност на годината на Българския хелзинкски комитет. Била е част и от екипа, консултиращ за ваксините срещу COVID-19 на безплатна телефонна линия на Националната пациентска организация, и е сътрудничила на фондация „За нашите деца”. Участвала е в експертни срещи по епидемиология към Министерството на здравеопазването. През 2022 г. е част от работна група към Министерски съвет. Член е на коалиция HPV.

Отличена е с приз „Лекар на годината 2022“ за промоция на здравето и ваксинопрофилактиката на Регионална колегия на Български лекарски съюз в Пловдив.


Д-р Бацелова, навлязохме в есенно-зимния сезон – кои са заболяванията, които обикновено зачестяват по това време на годината?

С настъпването на есента започва по-интензивното разпространение на респираторни инфекциозни заболявания. За поредна година виждаме, че в началото на есента има повишаване на заболяемостта от COVID-19, което води до увеличаване на случаите на хоспитализирани и по-тежко боледуващи.

Кои са рисковите групи за боледуване от тежка форма на COVID-19?

В риск от по-тежко боледуване от COVID-19 са всички възрастови групи с хронични заболявания, особено тези с диабет, наднормено тегло, хронична бъбречна недостатъчност и др. Лицата над 65-годишна възраст най-често биват хоспитализирани и рискът от тежки усложнения при тях е висок. Бременните жени са друга високорискова група.

Какви са актуалните препоръки за профилактика на COVID-19?

Към настоящия момент се препоръчва поставяне на адаптирана моновалентна иРНК ваксина, която е насочена срещу SARS-CoV-2 Omicron XBB 1.5 и доказано ефективно предпазва от COVID-19. Осигурява защита и срещу подвариантите EG.5 (Eris) и BA.2.86 (Pirola).

Какво е необходимо да направи всеки желаещ да се имунизира срещу COVID-19 тази есен?

В България има възможност за ваксинация на всеки желаещ на и над 6-месечна възраст. За целта е необходимо гражданите да проверяват за актуална информация на сайта на Регионалната здравна инспекция, в чиито район живеят. Там е посочено за всяка възраст къде може да се извършва ваксинация.

Безопасна ли е ваксинацията срещу COVID-19 за бременните жени?

Още през 2020 г. препоръките на Американския център за контрол на заболяванията за ваксинация с иРНК ваксини включваха и бременните жени. През 2021 г. много проучвания доказаха благоприятния профил на безопасност на тези ваксини, приложени на бременни жени в реални условия. Рискът от тежко преболедуване и смърт е по-висок при бременните жени. Ваксинацията срещу COVID-19 е силно препоръчителна за тях, като те могат да бъдат ваксинирани по всяко време на бременността.

Продължават ли дългият COVID-19 и последиците от заболяването да са с такава сериозна тежест за здравословното състояние на преболедувалите? Има ли ефективен начин, чрез който да бъдат избегнати?

Рискът от дълъг COVID-19 продължава да съществува дори и при леко преболедуване. Все още не знаем какви биха били късните последици след години, защото заболяването е все още ново. Най-сигурният начин за предпазване от COVID-19 и последствията от заболяването си остава ваксинацията.


С подкрепата на Пфайзер Люксембург САРЛ клон България
Бул. “Цариградско шосе” 115 M, сграда D, ет. F, 1784 София, Тел. +359 2 970 4333, факс 02/ 970 4300
PP-CMR-BGR-0072. Дата на изготвяне: ноември 2023

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!