Д-р Иван Маджаров: Явно има голямо търсене на фалшиви сертификати

Цената на сертификат, който е регистриран в е-системата, достига до 500 лв., твърди председателят на БЛС

OFFNews 09 февруари 2022 в 10:34 935 1

Снимка Архив/БТА

"Предизвикателствата пред лекарите и специалистите по здравни грижи са големи, защото явно има голямо търсене в момента на фалшиви сертификати“, каза bTV д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на българския лекарски съюз (БЛС).

Той коментира мащабната акция на полицията срещу издаване на фалшиви COVID сертификати за ваксинация, която се проведе вчера. Проверки и разпити имаше в пет области на страната.

"Ако някой представи някъде фалшив документ за самоличност, знае предварително, че ще бъде наказан. Това не се знае обаче за притежателя на фалшив сертификат“, отбеляза още той.

„Вероятно има два вида фалшиви сертификати – някои изобщо не са в системата, ако ги провериш с кода излизат тотално фалшиви, но има и такива, които при проверка излизат в системата, но човекът няма антитела и е ясно, че не са му направили ваксина“, обясни още председателят на БЛС.

По думите му фалшивите ваксинационните документи, които са регистрирани в е-системата се предлагат на цена около 500 лв.

Той съобщи, че не знае къде се намира медицинският център, който беше проверен вчера. По думите му, ако центърът има договор с НЗОК, работещите в него лекари със сигурност са членове на БЛС. Маджаров увери, че ако се докажат злоупотреби те ще бъдат свалени от регистъра на лекарския съюз.

Председателят на БЛС коментира и високата смъртност от коронавирус у нас. Според него това е резултат от ниския процент ваксинация и даде пример с Италия, в която починалите от COVID-19 през първите вълни бяха много, но след имунизацията на населението процентът смъртни случаи рязко е намалял.

„В българското здравеопазване работят хора, които са уморени и са възрастни. Нямаме кадрови капацитет, който да полага такива грижи, каквито се полагат в западните болници. 88% от общопрактикуващите лекари в България са над 50 години, 35% от тях са в пенсионна възраст и само 12% са между 25 и 50 години“, каза д-р Иван Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews