Донорска ситуация в Пирогов даде шанс за живот на пациент от Полша

OFFNews 22 ноември 2023 в 12:56 691 0

донорство

Снимка Getty Images

Донорска ситуация

Донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатори д-р Христо Христов и д-р Кирил Пенчев, даде шанс за живот на полски пациент, очакващ трансплантация в Централната клинична болница, Варшава, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Това става възможно след като на 19 ноември близките на изпаднала в мозъчна смърт 79-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органите и да дадат живот на други хора.

Поради липса на подходящи реципиенти в България, черният дроб е предоставен на Полския координационен център на трансплантациите, Варшава по линия на Международен обмен на органи в Европейския съюз.

При експлантацията на органа лекари от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са подпомагали полския медицински екип. Чрез даряване на роговици и кости, ще бъде спасен и подобрен живота на пациенти в България.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на жената и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи.

Благодарност се изказва и към екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

От началото на годината до момента, реализираните донорски ситуации в страната са 20.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!