Две са офертите за медицински хеликоптери под наем

Определеният бюджет е висок, но се надяваме офертите да са на по-ниска стойност, обясни транспортният министър Алексиев след питане от депутата Настимир Ананиев

OFFNews 05 май 2023 в 16:38 1490 2

Христо Алексиев

Снимка БТА

Христо Алексиев, служебен вицепремиер и министър на транспорта

Две са постъпилите оферти по обществената поръчка за хеликоптери под наем, за нуждите на въздушната медицинска помощ (HEMS). Това съобщи служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев по време на парламентарния контрол.

Срокът за внасяне на предложения е приключил на 4 май.

„Има две подадени оферти наистина на доста сериозни реномирани HEMS оператори. Надяваме се оценката да приключи бързо и още през юни България да има два хеликоптера с готови екипажи", каза той и уточни, че се работи по създаване на площадки.

По думите му в момента се работи по медицинските екипажи и по оперативните бази и по площадките към самите болници. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 28.3 млн. лв. Алексиев обясни, че сумата е на база пазарно проучване.

„Може би бюджетът да е висок, но се надявам, че самите оферти ще са на по-ниски стойности", каза той в отговор на критиките на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев, че дейностите чрез вече закритото дружество „Хели Мед Сървиз" можело да излязатуват много по-евтино – 9 млн. лв.

Първият хеликоптер по договора за закупуване на въздушни линейки с Leonardo S.p.A трябва да бъде доставен през декември тази година, а следващите пет до 2026 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!