Инициативата ''Часът на диабета'' тръгна на училище

OFFNews 19 ноември 2020 в 15:51 1265 0

Ученици от 5-ти до 10-ти клас научиха как да се хранят здравословно и каква физическа активност да поддържат, за да се предпазят от диабет тип 2.

Инициативата „Часът на диабета“, която през 2016 г. "Астра Зенека" стартира под формата на обучение за здравни журналисти и се превърна в традиционен образователен формат, се разгръща в нова посока – училищата. Целта е подрастващите да научат повече за заболяването захарен диабет тип 2 и как чрез начина си на живот (хранене и физическа активност) да сведат до минимум риска да развият болестта в бъдеще.

Пилотният проект обхвана учениците от 5-ти до 10-ти клас на Частно основно училище „Светлина“ и Първа частна професионална гимназия по дигитални науки в България „СофтУни Светлина“. Предвид COVID обстановката в страната и наложените противоепидемични мерки, „Часът на диабета“ се проведе онлайн.

Гост-лектор на срещата бе ендокринологът д-р Александра Трайковска, която е главен асистент в Катедра по Превантивна медицина във Факултета по обществено здраве към Медицински университет София.

Д-р Трайковска обясни разликата между двата вида диабет (тип 1 и тип 2) и добави: „Данните сочат, че през 2019 г. в световен мащаб страдащите от заболяването са били 463 млн. Очакванията са, че до 2030 г. тази цифра ще се увеличи на 578 млн., а 15 години по-късно ще нарасне до 700 млн.“.

Тя представи рисковите фактори за възникване на заболяването – липса на физическа активност, консумиране на нездравословна храна, наднормено тегло и фамилна обремененост, както и някои от симптомите - постоянна умора, често уриниране, загуба на тегло, трудно зарастващи рани, непрекъсната жажда. Учениците получиха и ценни съвети как да се хранят и каква физическа активност да поддържат, за да сведат до минимум риска в бъдеще да развият диабет.

Д-р Трайковска подчерта, че няма забранени храни, но има такива, които трябва да се консумират по-рядко и в по-малки количества. Ендокринологът обърна специално внимание и на необходимостта от повече движение, тъй като мускулите елиминират излишъка на инсулин в организма. 

Пилотният проект на „Часът на диабета“ сред учениците се проведе по повод 14 ноември – Световния ден за борба с диабета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews