Италия въвежда задължителна ваксинация на работното място

Две трети от населението одобрява мярката

Янка Петкова 15 октомври 2021 в 10:13 4273 1

Снимка Getty Images

Премиерът на Италия Марио Драги

Италия въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19 на работното място, съобщиха световните агенции. Мярката влиза в сила от днес.

През април 2021 г. с указ на премиера Марио Драги, всички медици, както и работещите в аптеките, бяха задължени да се имунизират. Тези, които отказват бяха заплашени с отстраняване от длъжност и оставени без заплащане. С тази мярка правителството целеше да се гарантира защитата на най-уязвимите пациенти в здравните заведения.

Решението беше взето, след като в здравни заведения избухнаха огнища на инфекцията, след като здравните работници бяха отказали да се ваксинират.

Впоследствие властите решиха зеленият сертификат да се изисква на всички работни места. Документът за ваксинация влезе в действие в Италия на 6 август за културни и спортни обекти и за заведения. Постепенно употребата му започна да се разширява и обхвана училищата и вътрешния транспорт.

За хората, които по медицински причини не могат да се ваксинират, тестовете за коронавирус са безплатни.

С влизането в сила на задължителната ваксинация на работното място от 15 октомври се очаква да избухнат протести сред транспортните работници и на пристанищата, където процентът на ваксинация е сравнително нисък.

85 на сто от италианците са получили поне по една доза. Около два милиона и половина обаче изобщо не са имунизирани.

Задължителният "зелен паспорт" в офисите е една от най-строгите, но и най-популярни противоепидемични ограничения в Италия. Около две трети от жителите на Ботуша одобряват мярката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews