Изкуствен интелект открива сърдечната недостатъчност

OFFNews 29 август 2023 в 09:10 440 0

изкуствен интелект

Снимка Pixabay

Изкуствен интелект

Използването на изкуствен интелект за анализирането на изображения от ръчно ултразвуково устройство може да ускори процеса на диагностициране на сърдечна недостатъчност, съобщи ДПА, позовавайки се на ново шотландско изследване.

Учените откриха, че ултразвуковите изображения на сърцето, анализирани с помощта на изкуствен интелект (включително тези, направени с ръчно устройство), са толкова ефективни, колкото типичната ултразвукова машина за измерване на изпомпващото действие на органа, управлявана от експерт.

Докато стандартният анализ на ехокардиограма с човешки оператор отнема около 30 минути, изкуственият интелект може да анализира изображенията само за една минута.

Проучването е резултат от сътрудничеството между университета в Глазгоу, „АстраЗенека“ и две институции на Националната здравна служба на Великобритания. Целта беше да се даде оценка на ефективността на технологиите за изкуствен интелект при пациенти със сърдечна недостатъчност.

Повече от един милион души във Великобритания страдат от сърдечна недостатъчност – сериозно състояние, при което сърцето не е в състояние да изпомпва правилно кръвта в тялото.

Последните резултати от проучването показват, че използването на изкуствен интелект за анализиране на ехокардиограма може да направи ранната диагностика възможна, казаха изследователите. По-бързият анализ на сканираните изображения може също да помогне на Националната здравна служба да намали времето за чакане и да облекчи част от напрежението в системата по здравеопазване.

Констатациите бяха представени на конференцията на Европейското дружество по кардиология в Амстердам, която приключи днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!