Лекари от Банско твърдят, че не са крили болни от COVID-19, от щаба отговориха, че не са ги обвинявали

OFFNews 02 април 2020 в 10:30 2421 1

Лекари от Банско твърдят, че версията за укриване на болни от коронавирус е невярна, съобщи Нова телевизия.

Съмнения в броя на регистрираните официално случаи бяха изразени на вчерашния брифинг на оперативния щаб. Оттам заявиха, че ще бъдат тестувани 50 души от града.

„Чувстваме се много обидени. Мисля, че генералът трябва да ни се извини лично. В условията на барикада ние понесохме цялата тежест да преглеждаме пациенти, които нямаме право да изпратим извън Банско", заяви д-р Кадева, общопрактикуващ лекар в града.

Според нея местните специалисти са се справили много добре.

"Питам защо човекът, който е подал информацията, не застана и не каза сам, каквото знае. В понеделник идваха от РЗИ. Правили сме общо 21 теста за COVID-19“, обясни тя.

По думите ѝ имало влошен пациент, когото се опитала да вкара в болница, въпреки тежката процедура. Младият мъж бил с пневмония и вече е на болнично лечение. 

„Никой не ни е искал информация за съмнителни случаи. Нямахме лаборатория, рентген. Бяхме в изолация. Имаше сериозни случаи, които се нуждаеха от специализирана помощ. Имаше хора, които сами искаха да се тестват, но нямаше как. Бяхме инструктирани по-леките случаи да се лекуват вкъщи, а ако някой е много зле да се транспортира с линейка. Не знаехме какво лекуваме – грип или коронавирус“, заяви д-р Кадева.

Тази сутрин, по време на редовния брифинг на оперативния щаб, ген. Мутафчийски отрече да са били отправени подобни обвинения към медицинските специалисти от курортния град. Той обаче уточни, че за изследване са били подадени само няколко бременни жени. До тях не е имало сигнал за хора със симптоми. Шефът на щаба предложи, ако някой иска да провери, колко са били установените случаи на бронхопневмонии в града, да потърси информация в рентгенологичното отделение на разложката болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

birusa

02.04 2020 в 12:32

Разбрахме,
няма виновни. НОЩ - невинни, лични лекари - невинни.
Следователно виновни са си тези, които останаха заключени под карантина. Извънредно положение:
Гражданите нямат права - имат задължения -да изпълняват всяко безумно разпореждане на властимащите и никой не им е обещавал нещо да прави за тях. Че кои сме ние - ?!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки