Неизгасена цигара е вероятната причина за пожара в психодиспансера

OFFNews 13 февруари 2024 в 09:48 759 0

Димитър Николов

Снимка Фейсбук/Димитър Николов

Димитър Николов, кмет на Бургас и Надя Желязкова, директор на психодиспансера

Продължава разследването на причините за пожара в психодиспансера в Бургас. Една от неофициалните версии, по които се работи е, че пожарът е тръгнал от неизгасена цигара. От центъра за психично здраве посочват, че 90% от пациентите са пушачи, съобщи БНТ.

Огънят избухна малко след 19:00 часа снощи. Един човек е е бил обгазен. Мъжът е в съзнание и е настанен в болница. Той е в стабилно състояние. Поставен е под 24-часово наблюдение.

„Нямаме информация за влошено състояние, надяваме се днес да го върнат. Беше на собствен ход и адекватен, когато го качихме в линейката“, уточни за обгазения мъж д-р Надя Желязкова от Център за психично здраве.

„Получихме сигнала в 19:07 и в рамките на четири минути два екипа на пожарната бяха в сградата. Сигналът беше, че гори ел. табло на 9-ия етаж. Тъй като имаше много хора в сградата, които трябва да бъдат евакуирани, и трети екип беше изпратен на място“, каза по bTV директорът на пожарната в Бургас комисар Николай Николаев.

Общо 42-ма души са изведени от психодиспансера. „Причината за възникването на пожара ще стане ясна след оглед по-късно днес. Със сигурност знаем, че не е от ел. таблото“, обяви комисар Николаев.

В момента в центъра за психично здраве са настанени 103 пациенти. 42-ма от болните от засегнатия етаж ще бъдат настанени в други стаи на долните етажи. Ще бъдат изпратени експерти от Община Бургас, които да преценят щетите, за да извършим спешен ремонт. Сградата на Центъра за психично здраве е държавна, нямам информация дали е застрахована, но днешният стресов за всички ни инцидент е повод да поискаме сградата от държавата, защото пациентите и лекарите тук заслужават по-добри условия от съществуващите, коментира във фейсбук профила си кметът на Бургас Димитър Николов.

И към момента на мястото има полиция, защото продължават огледите и установяването на точните причини за инцидента. Екипи на община Бургас ще направят обследване на мястото на инцидента. Разследването продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика