НПСС: Присъствена академична година, само ако студентите и преподавателите се ваксинират

OFFNews 15 юли 2021 в 09:11 4247 0

Снимка Pixabay

За да има присъствено обучение в университетите в България през новата академична 2021/2022 година, студентите трябва да се ваксинират и от Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ на висшите училища винаги сме приветствали идеята за ваксинацията.

Това заяви в интервю за БТА председателят на НПСС Даниел Парушев, но отбеляза, че и преподавателите в българските университети трябва да се ваксинират.

Той съобщи, че Медицинските университети у нас са започнали свои кампании за необходимостта от ваксинацията на студентите. В Техническия университет в София имаше ваксинационен пункт, в който можеха да се ваксинират не само студенти, но и граждани. Прави се всичко възможно, за да се ваксинират студентите, защото има вероятност от септември да има нова вълна на коронавируса, отбеляза Парушев.

На последното Общо събрание на НПСС във Велико Търново коментирахме темата за ваксинацията и всички представители на студентските съвети на висшите училища се обединиха около мнението, че ваксинацията ще ни върне в по-нормални условия на живот и тя е необходима, ако искаме от септември да имаме присъствено обучение, заяви председателят на НПСС.

Даниел Парушев коментира, че "в момента пред ректорите на университетите не стои въпросът дали да има хибридна форма на обучение, или да има онлайн обучение, а единствено на дневен ред е присъствената форма на обучение, за всички висши училища в страната от септември". Но ако от септември има още една вълна на COVID-19, това означава, че пак ще бъдем на онлайн обучение, коментира председателят на НПСС.

Той каза, че все повече млади хора у нас си поставят ваксина и даде пример за ваксинацията в чужбина. НПСС е член на Европейския студентски съюз, но наши представители не могат да участват в присъствено заседание на тази организация, ако не са ваксинирани, обясни Даниел Парушев.

Има и положителни страни в онлайн обучението, но не може присъственото обучение в университетите да бъде заменено изцяло с него, независимо за каква специалност във висшето образование се отнася. Контактите на студентите с преподавателите при присъственото обучение във висшите училища, самата обстановка и общуването в университетите, са много важни за младите хора, коментира Даниел Парушев. 

Студентите във всички български университети сега са около 216 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки