Проф. Ива Христова: Вече има грипна вълна, увеличава се варицелата в училищата

При всеки четвърти пациент десет дни след COVID-19 симптомите се завръщат, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

OFFNews 09 януари 2024 в 10:39 2136 0

Ива Христова

Снимка БГНЕС

проф. Ива Христова

При всеки четвърти пациент с COVID-19 има „рибаунд ефект“. Десетина дни след подобряване се получава отново засилване на симптомите, обясни по bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

COVID-19 дава не толкова остро начало, температурата е до 38 градуса, със сериозно главоболие, болки зад очите и засяга се целия организъм. Често има диария, безсъние, тревожност, депресия, коагулопатия. Повишена е съсирваемостта на кръвта и това може да доведе до инфаркт, инсулт и прочие, каза тя. 

Повече случаи на COVID-19 се наблюдават в София, Перник, Габрово, Бургас и Варна, а на грип - в София-област, Русе, Силистра, Бургас и Варна.

По думите ѝ децата по-рядко страдат от коронавируса, но го пренасят. 

Проф. Христова подчерта, че по отношение на грипа децата са рискова група. "Вече можем да говорим за грипна вълна. Увеличават се всички остри респираторни заболявания и това ще продължи още месец-два.  Пикът на грипната епидемия обичайно е в края на януари и началото на февруари, като високата заболеваемост продължава още два месеца", допълни проф. Христова.

Грипът засяга основно горните и долните дихателни пътища. В началото има висока температура, втрисане, тежко главоболие, суха кашлица и сухота в носа и след това хрема. 

Директорът на НЦЗПБ коментира и случаите на морбили и варицела в страната.

Морбилите са един от най-заразните вируси, припомни проф. Ива Христова.

За морбили е много важно да е много високо ваксинационното покритие, 95% се иска. Първата ваксинация при нас обхваща добре малките деца, но на 12-13 години спада на 87%. Тези проценти от 87 до 95 трябва да се наваксат, за да има защита, иначе ще пламнем отново, предупреди тя.

По думите ѝ в учебните заведения се наблюдава високо разпространение на варицела.

В много случаи се стига до болница, варицелата е много тежко заболяване. В много случаи се получава инфекция от самите ранички. Те започват с петна, стават пъпки, след това мехурчета с бистра течност и се изпълват с гной. Имаме много случаи на кожни инфекции, неврологични усложнения, пневмония, каза проф. Христова.

Според нея филтри на входа на градини, ясли и училища биха помогнали срещу разпространението на заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!