Прогноза: Без медицински хеликоптер до края на годината

OFFNews 06 януари 2023 в 10:49 1066 0

хеликоптер

Снимка Pixabay

медицински хеликоптер

Най-вероятно България няма да придобие медицински хеликоптер до края на годината, прогнозира по bTV директорът на Държавния авиационен оператор Златко Златев.

Според него все пак има шанс това да стане, но всичко зависи как ще приключи обявената обществена поръчка, по която се чакат оферти до средата на януари. Според него ще се стигне до обявяването на нова поръчка и това ще забави процеса.

Само преди два дни служебният здравен министър Асен Меджидиев заяви, че гарантира, че до края на септември т.г. страната ни ще има медицински хеликоптер и новата обществена поръчка ще бъде обявена през февруари. По думите на министъра предишната е била провалена, тъй като не е била изготвена добре - били са зададени множество параметри и ниска цена. Явила се е само една фирма и е дала значително по-висока цена от пределно допустимата.

Министърът уточни, че обществената поръчка ще бъде поета от Държавния авиационен оператор, а по думите му това ще излезе много по-евтино на държавата.

По-късно бе прекратена и поръчката за наем на медицински хеликоптер, която държавното дружество "България хели мед сървиз" обяви, за да разполага с машина, с която да бъде лицензирано като оператор за медицински транспорт. 

Сигурно ще се наложи да се направи нова процедура. Съгласно сегашната процедура на Министерството на здравеопазването в края на 2023 г. ще дойде първият хеликоптер, но очаквам процедурата да се отложи и доставката сигурно ще се забави, обясни Златев.

Той каза още, че първо ще пристигне един хеликоптер, а след това ще бъдат доставяни по две летателни машини на всяка следваща година. Златев добави, че Държавният авиационен оператор разполага с изключително подготвен състав, който може да започне да пилотира медицинските хеликоптери изключително бързо, като са му нужни само няколко тренировки. "Имаме петима подготвени пилоти, които са летели на подобни хеликоптери", допълни Златев.

Бившият ръководител на авиобаза "Крумово" заяви, че ще бъде направен анализ къде има концентрация на катастрофи и къде достъпът на линейки по суша е труден, за да може в тези райони приоритетно да бъдат насочени медицинските хеликоптери. Той каза още, че се планират 6 бази за тях, които ще са на граждански или военни летища.

Златев заяви, че използването на военен хеликоптер за спасителни акции не е удачно, тъй като процедурата по извеждането му е много тромава: 

Вдигането на такава машина във въздуха минава само след одобрение на министъра на отбраната или на началника на отбраната. Получаването на такова съгласие може да се забави, а целта при спасителна акция е хеликоптерът да излети от 3 до 5 минути след получаване на сигнала, добави той.

Изграждането на медицинска помощ по въздух (HEMS) е предвидено да се финансира с парите по Плана за възстановяване и устойчивост и по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!