Швеция изхвърля стотици дози Астра Зенека всеки ден

Няма желаещи да си я поставят въпреки препоръката на здравните власти

OFFNews 20 април 2021 в 09:15 3398 0

„Стотици дози от ваксината срещу COVID на „Астра Зенека“ биват изхвърляни всеки ден в Стокхолм, тъй като хората отказват да бъдат имунизирани с този препарат“, заяви вчера пред шведската обществена телевизия СВТ Йохан Стируд, председател на Стокхолмската медицинска асоциация, предаде ДПА.

Той каза, че е невъзможно да се намерят достатъчно доброволци да се ваксинират. „Ако ваксините не бъдат поставени за определено време, след като флаконите са извадени от хладилника и са отворени, те трябва да бъдат изхвърлени“, добави той.

Според репортажа на СВТ някои пациенти отменят часовете си за ваксинация, след като разберат, че ще получат британско-шведския препарат.

Стируд каза, че ползите от ваксината са много по-големи от рисковете и призова хората да я приемат.

Миналата седмица Дания окончателно спря ваксинацията с "Астра Зенека" заради възможната връзка с образуването на кръвни съсиреци, макар Европейската агенция по лекарствата да обяви, че ползите от ваксината са повече от рисковете.

Вчера българските здравни власти обявиха, че препаратът няма да се поставя на жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

На хората, които вече са си поставили първа доза от Оксфордската ваксина и нямат сериозни нежелани реакции, се препоръчва да се реваксинират с препарата. Тези, които не желаят, могат да си поставят като втора доза РНК ваксина, но не по-рано от 84 дни след първата доза, реши Експертния съвет по клинична имунология. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews