След протести в МБАЛ Добрич се споразумяха за заплатите

OFFNews 21 октомври 2022 в 11:14 693 0

болница

Снимка МБАЛ Добрич

Областна болница Добрич

След няколкодневни протести ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич и КТ „Подкрепа“ подписаха споразумение за колективен трудов договор (КТД), съобщиха на пресконференция директорът на лечебното заведение д-р Георги Желязков и председателят на синдиката д-р Любомир Божков.

Съгласно споразумението, от 1 ноември месечните възнаграждения на служителите в болницата се увеличават с между 37 и 40 на сто спрямо изходното положение, каза д-р Желязков. Така основната заплата на медицинските сестри става 1125 лева, спрямо 820 лева през юни и 1025 лева през август, на санитарите – 920 лева, спрямо 710 лева по-рано, а на лекарите - 1430, спрямо 1025 лева.

„Това не са стойностите по отраслово КТД, но това са възможностите на една областна болница и смея да твърдя, че те са параметри, които немного болници са успели да постигнат към настоящия момент“, каза д-р Желязков. По думите му достигането на отрасловите стойности изисква увеличение на основните заплати „от порядъка на 93 процента".

Няма дружество, фирма, фабрика, която да увеличи заплащането на своите служители с 93 процента и това да няма трайни финансови последствия. В момента не можем да си позволим това нещо. Така рискуваме стабилността на нашата болница. Не можем да загубим болницата. Не можем да си позволим да доведем болницата до несъстоятелност, приемайки отрасловото КТД. Това е риск, който аз няма да поема, и никой колега, смятам, на моя пост не би го поел, категоричен бе д-р Желязков.

„Ситуацията, икономически и финансово, на национално равнище не е никак лека, което предполага може би емоциите, които се случват в последните няколко дни. Напълно разбирам колегите за желанието им за стачни действия. Не мога да им противореча. Това е тяхно право“, допълни директорът на МБАЛ – Добрич и припомни, че той също е бил „от другата страна като стачник и то именно на страната на медицинските сестри“. „Напълно ми е ясно техните искания какви са, но нека да проявим разбиране, че икономическата ситуация в държавата не е толкова стабилна, за да можем да постигнем абсолютно всичко, което те желаят“, каза още той.

"Аз също не мога да кажа, че съм доволен от това, че не можем да достигнем стойности, загледали в отрасловото КТД, подписано на национално ниво от представителите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ от една страна и министъра от друга страна“, коментира д-р Божков. По думите му увеличение от около 40 процента на заплатите в търговско дружество, каквото е лечебното заведение, „никак не е малко“. Доходите обаче остават ниски, тъй като от години цените на клиничните пътеки, които са основният източник на приходи за болниците, не са променяни „с някаква значима стойност“.

Според д-р Божков „има нещо много тежко сбъркано, много дефектно в тази система, и за голямо съжаление, не се приемат никакви предложения за разумни разговори между гилдията и управляващите ни политици“. Той изрази надежда, че това ще се промени, но заяви, че към настоящия момент МБАЛ – Добрич няма откъде да получи необходимите средства, за да гарантира по-високи основни заплати и надплащания.

Много колеги от бранша съобщават аналогични проблеми в техните болници. В България няма областна болница, която да е в съществено по-различно положение. Това са големи проблеми, които са объркани и на законодателно ниво, и за съжаление, политическият цинизъм е твърде високо. Всеки политик, който се озове на власт, казва: „Вие сте много важни. Областните болници сте гръбнакът на здравеопазването“. Но в един момент се оказва, че въпросния гръбнак никой не желае да го подкрепи, а по-скоро като че ли иска да го пречупи, каза още д-р Божков.

Разговорите за КТД започнаха на 20 юни т. г., припомни председателят на КТ „Подкрепа“. Синдикатът на българските медицински специалисти (СБМС) напусна преговорите на 23 септември, а на 12 октомври го последва и Автономната работническа конфедерация (АРК). Впоследствие, на 14 октомври, двете организации започнаха предупредителни стачни действия по един час на ден. Предстои официална среща между ръководството на лечебното заведение и стачния комитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews