След случай на агресия: Служители на Спешна помощ в Петрич излязоха на протест

Спешните екипи за застраховани срещу нападение по време на дежурство, но само ако инцидентът е в линейката, съобщиха от синдикат "Защита"

OFFNews 13 март 2024 в 15:38 693 1

спешна помощ

Снимка Александра Маркарян

Спешна помощ

Протест заради побой над медици от Спешна помощ – Петрич се състоя в днес в града. Протестът беше организиран от Национален синдикат „Защита“ по повод случай от 8 март, когато млад мъж от петричкото село Кавракирово нападна екип на  дежурна линейка, предаде БТА.

Председателят на синдиката Красимир Митов каза пред медиите, че тези случаи се превръщат в ежедневие, затова протестът ще се пренесе и в София и ще бъде подкрепен от всички центрове в страната.

От синдиката настояват за законодателна промяна, с която да се гарантира недосегаемост на работещите в здравеопазването. Всеки, който посегне на лекар, сестра, фелдшер или шофьор, да бъде осъден по бързата процедура и да заплати голяма глоба.

Пострадалия на 8 март шофьор Костадин Неделчев разказа пред медиите, че това е поредният случай на нападение над екип. Много чести са ситуациите, в които има обиди и неприятни разговори. Неделчев казва, че сигурността на дежурните екипи трябва да бъде гарантирана.

Според него пациентът, за когото са отишли на адрес на 8 март, най-вероятно е бил употребил алкохол. "Той си беше спокоен, доколкото знам беше бит от брат си и фелдшера прецени, че е хубаво да се вземе в болница, за да се направят рентгенови снимки и изследвания“, каза Неделчев.

След като линейката тръгва, шофьорът вижда през прозорчето, че пострадалият напада фелдшера, нанасяйки удари в областта на гърдите.

Мъжът спира, за да помогне на своя колега. След като пострадалият чува, че фелдшерът се обажда на полицията, започва да се самонаранява, като си удря главата в стената на линейката, помощните носилки и т.н., разказва шофьорът.

След това екипът на Спешна помощ е помолил близките да си го приберат и са решили да си тръгнат, защото около линейката са се събрали много близки и не са знаели как ще продължи ситуацията.

„Алармирали сме всички правителства, парламентарни групи, председатели на здравни комисии и въпреки обещанията, че най-сетне ще се намери някаква законова рамка, която в един момент ще спре насилието над медици, за най-голямо съжаление, години наред, насилието се засилва, става ежедневие. Никаква реакция от институциите, така че този протест, който ще започне оттук нататък, той ще се пренесе и в София и ще бъде подкрепен от всички центрове в страната“, съобщи председателят на синдикат "Защита".

След като няма "чуваемост", ние трябва да накараме управляващите да разберат, че действително има проблем и че трябва да намерим решение, допълни Митов. Той посочи, че само преди месец е имало пребит шофьор в София.

Митов обясни, че за екипите на Спешна помощ няма сигурност, особено по кварталите с малцинствата. По думите му там проблемът е още по-сериозен.

Заместник-председателят на синдиката Милена Атанасова настоява екипите на Спешна помощ да бъдат застраховани докато са на дежурство. Тя обясни пред медиите, че в момента екипите са застраховани, само докато са в линейката, когато те са извън линейката няма застраховка т.е. когато пострада някой от екипа, ако е извън линейката и след това му се наложи по-продължително лечение, няма никаква застраховка, каза Атанасова.

Днешният протест беше подкрепен от работещи в Спешна помощ в Сандански и Кресна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

13.03 2024 в 16:55

"Всеки, който посегне на лекар, сестра, фелдшер или шофьор, да бъде осъден по бързата процедура и да заплати голяма глоба."

Подкрепям! Бих добавил и загуба на право да вика линейка за примерно 1 година. Да си го возят близките му или с такси.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика