Смъртоносен вирус постави в карантина индийски щат

OFFNews 14 септември 2023 в 09:49 1771 0

огнище на зараза

Снимка Ройтерс

Здравни служителни на инспекция в Керала

Южният индийски щат Керала затвори училища, офиси и обществен транспорт в сряда, за да спре разпространението на редкия и смъртоносен вирус Нипа (Nipah), който уби двама души, съобщи Ройтерс.

Нипа е остропротичащо респираторно и неврологично заболяване по свинете и човека. Заболяването е зооноза. Характеризира се с висока телесна температура, сърдечни и респираторни нарушения, които с напредване на заболяването се задълбочават.

Двама заразени са починали на 30 август в четвъртото огнище на вируса в Керала от 2018 г. насам, принуждавайки властите да обявят ограничителни зони в поне осем села в Кожикоде.

„Ние се съсредоточаваме върху ранното проследяване на контактите на заразените лица и изолирането на всеки със симптоми“, каза министърът на здравеопазването на щата Вийна Джордж пред репортери.

Тя съобщи, че вирусът в Керала, е същият като открития по-рано в Бангладеш щам, който се разпространява от човек на човек с висока смъртност, но има наблюдения, че е по-малко заразен.

"Общественото движение е ограничено в части на щата, за да се ограничи медицинската криза“, каза министърът, добавяйки, че държавните епидемиолози използват антивирусни средства и моноклонални антитела за лечение на трима заразени души, включително медицински работник.

Приети са строги правила за изолация, като медицинският персонал се поставя под карантина след контакт със заразените.

"Първата жертва е бил дребен земевладелец, отглеждащ банани и ядки арека в село Марутонкара в Кожикоде", каза държавен служител, който е проследил контактите на болния, за да установи всички лица, с които може да е общувал, и местата, които е посетил, преди здравето му да се влоши. 

Дъщерята и зетът на жертвата, и двамата заразени, са в изолатор, докато други членове на семейството и съседи се тестват.

Втората смърт е последвала след контакт в болница с първата жертва, показа първоначалното разследване, но двамата не са свързани, добави служителят, пожелал анонимност.

Вирусът Нипа беше идентифициран за първи път през 1999 г. в огнище на болестта сред свиневъди и други в близък контакт с животните в Малайзия и Сингапур.

Избухванията са спорадични и предишни инфекции в Южна Азия са се появявали, когато хората са пили сок от финикова палма, замърсен с екскременти на прилепи.

Родното село на първата жертва, Марутонкара, се намира близо до гора от 300 акра, в която живеят няколко вида прилепи. По време на епидемията от Нипа през 2018 г. плодови прилепи от същия район са дали положителен тест за вируса.

При първото огнище на Нипа в Керала 21 от 23-мата заразени души починаха. Епидемии през 2019 г. и 2021 г. убиха двама души.

Съседният щат Тамил Наду обяви, че пътуващите от Керала ще бъдат подложени на медицински тестове, а тези със симптоми на грип ще бъдат изолирани.

Разследване на Ройтерс през май идентифицира части от Керала като сред местата, изложени на най-голям риск в световен мащаб за огнища на вируси на прилепи, особено след като обширното обезлесяване и урбанизацията доведоха до по-близък контакт между хората и дивата природа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика