Страните от ЕС унищожават ваксини срещу COVID за 4 млрд. евро

OFFNews 18 декември 2023 в 14:48 1691 0

ваксини

Снимка Getty images

Догорите са такива, че ваксини ще продължават да идват. Поне до 2027 г.

Най-малко 215 млн. дози ваксини срещу COVID-19, закупени от страните от ЕС в разгара на пандемията, са били изхвърлени, което е струвало на данъкоплатците 4 милиарда евро. И това почти сигурно е занижена оценка, пише "Политико".

Откакто първите ваксини срещу коронавируса бяха одобрени в края на 2020 г., държавите от ЕС са се снабдили общо с 1,5 млрд. дози (повече от три за всеки човек в Европа). Много от тях сега се намират на сметищата на континента.

Изчисленията показват, че страните от ЕС са изхвърлили средно по 0,7 ваксини за всеки член на своето население. Начело в класацията е Естония, която е изхвърлила повече от една доза на жител, следвана плътно от Германия. Ако този среден процент се предвиди за останалата част от ЕС, той ще се равнява на повече от 312 млн. унищожени ваксини.

Не е лесно да се установи колко ваксини са били изхвърлени. Правителствата, включително втората по население държава в ЕС - Франция, не желаят да разкриват мащабите на загубите. Изчисленията на "Политико" се основават на данни от 19 европейски държави - 15 от тях са предоставили необходимата информация, а в четири обемите бяха съобщени в местните медии. Някои данни са от този месец, а най-старите са от декември 2022 г.

Изминалото време означава, че цифрите не са съвсем точни, като реалният брой на изхвърлените ваксини вероятно е много по-висок.

Германия например е предоставила своите данни през юни; по това време в складовете ѝ са се намирали още 120 млн. ваксини. Оттогава производителите са въвели и по-нови версии, които са адаптирани към най-новите варианти на коронавируса, което прави по-старите ваксини ненужни и вероятно ще идат на боклука.

"Политико" оценява 215-те милиона изхвърлени ваксини на повече от 4 милиарда евро въз основа на цените на ваксините, съобщени в медиите. За държавите, които съобщават само общия брой унищожени ваксини, без да го разбиват по видове, е използвана средна цена от 19,39 евро.

Тази цифра сигурно е минимална. Но дори и 4 млрд. евро са значителна сума, равна на голям инфраструктурен проект или на годишните разходи за здравеопазване на Хърватия.

Голяма част от въпросните ваксини са закупени в разгара на пандемията през 2021 г., когато ЕС, САЩ и Обединеното кралство се борят да осигурят необходимите дози. Именно по това смутно време ЕС сключва единствения си най-голям договор за закупуване на 1,1 млрд. дози от Pfizer и BioNTech.

Лесно е да се забрави колко несигурни бяха нещата през 2021 г., а сделката с ЕС беше възхвалявана по онова време. Но както размерът, така и моментът на сключване на споразумението се оказаха проблематични. Държавите бяха принудени да купуват дози дори когато пандемията отшумя, а усилията за даряване на излишните инжекции на трети държави бяха осуетени от намаляващото търсене и логистичните проблеми.

Последиците са не само финансови. Въпросите за начина на договаряне с Pfizer компрометираха председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като New York Times оповести, че е разменяла съобщения с главния изпълнителен директор на Pfizer при подготовката на сделката.

Договорът вече беше предоговорен от Европейската комисия под натиска на страните от ЕС, които страдат от пренасищане с ваксини. Полша и Унгария спряха да приемат ваксини и са съдени от Pfizer за неплащане. В Румъния прокурорите искат да свалят имунитета на бившия премиер и двама бивши министри на здравеопазването, като твърдят, че крупните покупки на ваксини са причинили на държавата щети за над 1 млрд. евро.

Междувременно ваксините ще продължат да пристигат, тъй като преразгледаният договор с Pfizer задължава европейските държави да купуват ваксини поне до 2027 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!