СЗО: COVID-19 все още не е банална болест

Над 20 млн. са жертвите на вируса от началото на пандемията

OFFNews 19 декември 2023 в 14:01 1353 0

жена с маска

Снимка БГНЕС

COVID-19

Болестта COVID-19 стана нещо обичайно и по-малко опасно четири години след първите дни на пандемията, когато всяваше ужас. Но болестта продължава да бъде сериозен проблем за общественото здравеопазване, с устойчиви специфики в сравнение с други заболявания, предаде АФП.

2023 г. бележи нов етап в нормализирането на COVID-19. Тенденцията се засили, след като започна миналата година. 2020 г. и 2021 г. бяха доминирани от пандемия с исторически последици.

В резултат на това от месец май Световната здравна организация (СЗО) вече не счита COVID-19 за извънредно положение с международно значение. Въпреки че СЗО повтаря, че пандемията продължава, това решение е важен символ.

През 2023 г. беше отбелязан и краят на "нулевия COVID". Китай, последната голяма държава, която прилагаше тази политика, целяща да премахне разпространението на болестта, а не само да го ограничи, се отказа от нея в началото на годината.

Защо се стигна до тази нормализация? Първо, защото заразяването с COVID-19 сега е много по-малко опасно, отколкото през 2020 г., когато много държави въведоха безпрецедентни мерки за ограничаване на разпространението на болестта заради смъртоносните последици от SARS-CoV-2, вируса, който предизвика епидемията. Това е резултат от ефективните ваксини, прилагани от 2021 г. , и от имунитета, придобит от населението чрез последователните вълни на заразяване с вируса.

Смъртността, която съответства на индивидуалния риск от смърт вследствие на инфекция, "спадна значително в сравнение с времето преди ваксинирането", каза пред AФП Антоан Флао, специалист по епидемиология в Женевския университет. "Тя е от порядъка на едно на хиляда или може би дори по-малко", докато рискът се е отчитал в проценти в началото на пандемията, подчерта той.

Това е ниво, сравнимо със заразяването със сезонния грипен вирус, макар че е трудно да се каже кой от двата вируса е по-опасен.

Следователно COVID се е превърнал в една от болестите на дихателната система. Но в този контекст тя продължава да създава сериозни проблеми за общественото здравеопазване, понякога свързани с нейните специфични характеристики.

За разлика от други заболявания като грипа, COVID-19 се появява на няколко вълни годишно. Поради това той трудно може да бъде описан като зимно заболяване, но епидемията може да съвпадне с традиционния грипен сезон.

Именно такова е сега положението. "COVID-19 е едно от заболяванията, които в момента се увеличават" в много страни, предупреди в неделя Мария ван Керхов, епидемиолог в СЗО.

Това нарастване е отчасти свързано с появата на подвариант на Омикрон, известен като JN.1. Омикрон беше доминиращата версия на вируса през последните две години. JN.1 не изглежда особено опасен, но се оказва силно заразен.

Това е основната характеристика на COVID в сравнение с други болести като грипа - остава силно заразен.

"През годината от 5 до 10% от хората се разболяват от грип", но в случая с COVID-19 са много повече, каза Флао, като подчерта, че това автоматично увеличава смъртността на ниво население, въпреки че индивидуалният риск е ограничен.

Точният брой на смъртните случаи обаче остава неясен, тъй като много от тях са свързани с болестта, без да могат да бъдат непосредствено приписани на нея. По официални данни на СЗО броят на смъртните случаи от началото на епидемията преди четири години е около седем милиона, но самата организация признава, че реалната цифра вероятно е около 20 милиона или повече.

В допълнение към броя на смъртните случаи остава въпросът за трайните последици, известни като "дълъг КОВИД" - умора, дихателни затруднения и други.

Съществуването на тези симптоми вече не подлежи на съмнение, както и техният физиологичен, а не психичен произход. Все още обаче е трудно да се установи причината за тях, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!