Вече 7 области обявиха грипна епидемия, в София-област също

OFFNews 23 януари 2024 в 18:55 6047 0

Грипна епидемия

Снимка Getty Images

Грипна епидемия

София-област също обяви грипна епидемия от 25 януари, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

Така общият брой на областите, въвели временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания става общо 7.

В Бургас епидемията започва от 25 януари и ще продължи до края на месеца, а в София-област - до 1 февруари включително.

Междувременно Смолян удължава въведените противоепидемични мерки. Там епидемията е в сила от 18 до 24 януари включително, но заради високите нива на заболяемост, периодът се удължава до края на настоящи месец.

От утре епидемия е в сила за Плевен, а от 25 януари и за Варна.  До 28 януари в сила са противоепидемичните мерки в Габрово и Пловдив.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван, напомнят от МЗ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки