Софийската общинска комисия се противопостави на ЦИК. В столицата машинно гласуване ще има

"ОИК- София не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин", пише в решението

Йорданка Веселинова 28 октомври 2023 в 01:12 12718 8

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова (квота на ИТН). Гласува "за" премахването на машините

Общинската избирателна комисия в София се противопостави на решението на ЦИК за ликвидиране на машинното гласуване. В неделя в столицата ще се гласува и с машини, става ясно от решението на ОИК-София.

Минути преди 20 ч. тази вечер ЦИК реши на вота тази неделя, както и на балотажа идната седмица, машини изобщо да няма. В 21.36 ч. ОИК София решава да не се съобрази с Централната избирателна комисия.

"Със своето решение Централна избирателна комисия на практика е премахната гласуването с машинен вот. Отделно следва да се посочи, че самото решение е непълно откъм реквизити, а именно – в него липсва да е посочено, че същото подлежи на обжалване и няма предвидено на основание чл. 60, ал. 1 АПК предварително изпълнение на решението, респ. същото към този момент не е влязло в законна сила, поради което ОИК – Столична община счита, че не поражда обвързващо действие."

От столичната избирателна комисия смята, че в решението на ЦИК се установява безпрецедентни съществени пороци, между които е и абсолютна неразбираемост волята на Централна избирателна комисия. Посочва се още, че в решението на ЦИК няма мотиви, което е нарушение.

"ОИК – Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин."

От ОИК-София пишат още, че е налице грубо нарушение на правилата на формалната логика в посоченото решение.

"На следващо място, съгласно чл. 213а, ал. 5 ИК единствената и абсолютна предпоставка за провеждане на избори само с хартиени бюлетини е – при удостоверяването по ал. 2, да се установи несъответствие на устройствата за машинно гласуване с принципите по ал. 3, като към момента на взимане на решението на ЦИК и видно от неговите мотиви такова еднозначно установяване не е налице с предходно тяхно решение и такова не се открива на сайта на ЦИК, вкл. и не е цитирано като основание в решение."

От комисият добавят, че на официалната страница на Министерство на електронното управление е  публикувано решение на МЕУ с № МЕУ-17714 от 27.10.2023 г., с което на основание чл. 213а, ал. 2 ИК Министерство на електронното управление, съвместно с БИМ и БИС, удостоверяват съответствието на доставения тип ТУМГ, както и на вече доставени и използвани на предходни избори ТУМГ, с изискванията по чл. 213а, ал. 3 ИК и изискванията на техническата спецификация по Методика утвърдена от трите институции. Със същото решение е допуснато на основание чл. 60, ал. 1 АПК предварително изпълнение на решението, с посочени мотиви за предварително изпълнение.

В заключение ОИК-София указва на кметовете на всички районни администрации да предадат заедно с членовете на ОИК – Столична община всички изборни книжа и материали посочени в т. 1 от Методическите указания, приети с решение № 2655-МИ от 12.10.2023 г. на ЦИК, включително и онези свързани с машинното гласуване.

Препис от решението е изпратено незабавно до  кметовете на всички районни администрации и Министерство на вътрешните работи за сведение и изпълнение. Решението на ОИК-София може да се оспори пред ЦИК в 3-дневен срок от публикуването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

8

Constanza

28.10 2023 в 13:54

Уважаеми yoghurt, въпросният посетител от Плутон просто се опитва да внесе съмнения. Естествено, няма как да му се получи, не и тук.

11300

7

yoghurt

28.10 2023 в 11:52

Другарят по-по-отдолу ще кажеш че пада от Плутон. Алооу, ЦИК, Пеевски, Бойко, Нинова, Копейкин и Слави в един хор, три дни преди вота ревнаха да се върнем ексклузивно на хартиени бюлетини, внезапно. Кога последно се случи такъв смесен хор така да реве, а? Дали не беше когато им спряха парите през "Капитан Андреево", по половин милион на ден, или нещо бъркам, а?

Според теб манипулация ли е да има избор с какво да гласуваш? Може ли за ден да фалшифицираш принтирано листче от машина с баркод и ясно написан на него вот? Ами хикс с химикал, кое е по-лесно да изманипулираш, бе? Виж си аргументите, пич. Истината те удря челно, а ти се маеш. Имаш ден да се опомниш. Или цял живот да си патиш от себе си.

Не скиваш ли как те играят бе, пич?

Цик ли управлява държавата?

2550

6

alfakentavur

28.10 2023 в 09:52

Пълни глупости.
Всеки машинен вот е една потенциална фалшификация по-малко. Ако призова електората си да гласува с машини - първо - никой няма да открадне моите гласове, второ - ще объркам сметките на другите, защото не могат да напишат в протоколите, че са гласували повече хора отколкото има в списъците.
НЯМА НИТО ЕДНА доказана манипулация с машинен вот. С хартиен има стотици, а са сигурно хиляди, но си ги прикриват.

Глупости - и ИТН, и Израждане и ДПС гласуваха против машините. Глупости - "други машини". Та тези машини започнаха да се ползват още по времето на ГЕРБ. В тях беше и ножът, и хлябът. Но видяха, че не им върви изборната търговия и станаха основни врагове на машините. Ще кажеш, че за 12 години ГЕРБ не са си направили схеми из цялата страна за купуване на гласове ли? Обаче машините им ги провалят. И на всички други манипулатори. Това е.

-98

5

br.bravo

28.10 2023 в 09:01

Глупости, нали вота е смесен и ако както казваш. че манипулации се правят с хартиени бюлетини, то "принтерите ви" не могат да ги предотвратят. За мен тъкмо тая истерия и нарушаване на правилата само и само да има машини е точно за да има и манипулации. И да ти припомня, че ИТН и Възраждане, а даже и ДПС (но с други машини) са за 100% машинно гласуване.

2550

4

alfakentavur

28.10 2023 в 08:22

bravo, задаваш отговори - точно така, защото НЕ може да се правят манипулации с машините.
И затова всички останали толкова ги мразят и искат хартия - защото с нея лесно се правят манипулации.

Все едно да питаш защо някой държи на банкомат, който дава точната сума.

-98

3

br.bravo

28.10 2023 в 07:18

Защо ПП държи толкова на тези машини ако са само принтери и не може да се прави манипулация с тях!?

870

2

Constanza

28.10 2023 в 02:25

А другите ОИК кога?

723

1

user4eto

28.10 2023 в 01:54

Браво на ОИК-София, достойно решение.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки