ЕС разследва Meta, Apple и Alphabet заради неконкурентни практики

OFFNews 25 март 2024 в 15:47 1266 0

Снимка GettyImages

ЕС започва разследвания срещу някои от най-големите технологични компании в света заради неконкурентни практики, съобщава Би Би Си. Meta, Apple и Alphabet (собственик на Google), се проверяват за потенциални нарушения на Законодателния акт за цифровите пазари (DMA), въведен през 2022 г. Ако се установи, че са нарушили правилата, фирмите могат да бъдат изправени пред огромни глоби до 10% от годишния им оборот.

Антитръстовият комисар на ЕС Маргрете Вестагер и този на индустрията Тиери Бретон обявиха разследванията в понеделник.

Само шест компании имат задължения по DMA, но те са и най-големите технологични фирми на Запад: Alphabet, Apple, Meta, Amazon, Microsoft и ByteDance.

Нито една от фирмите не е базирана в Европа - пет от тях са в САЩ, докато ByteDance има централа в Пекин. Три от тях сега са изправени пред разследване само две седмици след като са изпратили своите доклади за съответствие, които ще бъдат щателно съставени.

В съобщението си ЕС каза, че ще разследва пет различни нарушения:

  • Дали Apple и Alphabet пречат на приложенията свободно да "комуникират" с потребителите и да сключват договори с тях;
  • Дали Apple не предоставя на потребителите достатъчен избор;
  • Дали Meta несправедливо иска от хората да плащат, за да избегнат използването на техните данни за реклами;
  • Дали Google предпочита стоките и услугите на фирмата в резултатите от търсенето.

Според Маргрете Вестагер разследването ще отнеме около 12 месеца, за да завърши, а Бретон по-късно поясни, че може да отнеме малко повече време.

"Сега ще проучим съответствието на компаниите с DMA, за да гарантираме отворени и конкурентни цифрови пазари в Европа. Петте случая са фокусирани върху потребителите и са силно свързани с повечето хора, които използват продукти от тези компании, което общо е милиарди хора по света. Говорим за защитата на нашите граждани, не можем просто да седим и да чакаме", каза Тиери Бретон за решението на ЕС да действа незабавно.

Има обаче и друга потенциална причина - изборите за Европейски парламент трябва да се проведат през юни 2024 г.

Д-р Рупрехт Подшун, директор на Института по конкурентно право към университета Хайнрих Хайне в Дюселдорф, нарече това "силен сигнал" от ЕС.

"DMA е предназначен за бързи резултати. Случаите, които Комисията е избрала, са в основата на бизнес моделите, това не са второстепенни въпроси за пазачите. Съдебните битки ще бъдат напрегнати, но винаги трябва да имаме предвид, че Съдът ще има последната дума", коментира той.

Новината идва три седмици, след като ЕС глоби Apple с 1,8 милиарда евро за нарушаване на законите за конкуренцията при стрийминг на музика. Междувременно, Съединените щати обвиниха Apple в монополизиране на пазара на смартфони в забележително дело срещу технологичния гигант.

Говорител на Apple казва, че компанията ще се ангажира конструктивно с разследването и че са уверени, че планът им е в съответствие със Закона за цифровите пазари. Те добавиха, че техните екипи са създали различни механизми за спазване на важното законодателство на ЕС, както и защита на поверителността и сигурността на потребителите в ЕС.

"През цялото време ние демонстрирахме гъвкавост и отзивчивост към Европейската комисия и разработчиците, като взехме предвид техните препоръки", казаха те.

Междувременно говорител на Meta съобщи, че използването на абонаменти от фирмата като алтернатива на рекламата е "добре установен бизнес модел в много индустрии".

"Създадохме абонамент за без реклами, за да се справим с няколко припокриващи се регулаторни задължения, включително DMA... ще продължим да се ангажираме конструктивно с Комисията", заявиха от Мета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!