Турция повдига обвинения на български граничен полицай

Юлиан Христов 09 февруари 2017 в 16:27 6770 0

Турция повдига обвинения на български граничен полицай

Турските власти ще повдигнат обвинение срещу българския граничен полицай за случай, по който той е бил оправдан в България. Михаил Цонков е получил призовка за предявяване на обвинения, които са постъпили в Тежкия наказателен съд в Къркларели.

От Окръжния съд в Бургас обясниха за OFFNews, че става въпрос за съдебна поръчка от Турция по повод паралелно производство по случая от 2008 година, при който Цонков беше обвинен за убийството на турски бракониер, нарушил морската граница на България. В България производството е прекратено, но в Турция се води паралелно разследване, по което обвиняем е Цонков, заедно с колегите му Живко Петков и Николай Тошков. 

Адвокат Росен Кожухаров обясни, че обвиненията ще му бъдат предявени в Районния съд в Бургас. "На този етап, докато нямам документи, предпочитам да не коментирам. Тук в Бургаския районен съд има процедура по изпълнение на съдебна поръчка, тя се изразява в предявяване на обвинения", обясни той. Кожухаров уточни, че към този момент, не става въпрос за екстрадиция. Неговият клиент трябва да се яви на 21 март пред Районния съд, за да получи обвинителния акт. Няма яснота какви точно обвинения са повдигнати на българите.

По-рано днес от ВМРО предложи на полицая да влезе в депутатските листи на партията, за да получи имунитет. 

На 17 април 2008 г. при сблъсък с турски бракониери от служебното оръжие на Цонков е произведен изстрел. Заедно с двамата си колеги той е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицай гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. Спрямо Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. След края на разследването, Сливенската военна прокуратура прекрати производството. Решението й бе обжалвано, но потвърдено от две съдебни инстанции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!