Борислав Игнатов, който не стана кмет на София, със суперпроект на парк в Клуж, Румъния

OFFNews 09 февруари 2021 в 13:27 9270 0

Борислав Игнатов, кандидат-кметът на Демократична България на последните местни избори в София, показа впечатляващ проект за изграждане на голям парк в третия по-големина град на Румъния Клуж, по който е участвал в конкурс заедно със свои колеги от северната ни съседка.

За това се разбра от негова публикация във фейсбук.

А от приложените визуализации на проекта се вижда, че проектът на нов  Източен парк на Клуж-Напока е изключително интересен и красив.

"Нарекохме проекта "Убежище на 5-те елемента" (Sanctuary of the five elements) от 5-те елемента, от които древните философи са вярвали че е съставена природата", обяснява в социалната мрежа Борислав Игнатов. 

Екипът от архитекти е запазил съществуващите влажни зони в местността на парка, проектирали са алеи, спортни и детски съоръжения.

В езерото поставяме 5 стълба с гнезда за щъркели и къщички за птици под тях. Така птици и хора ще могат да живеят съвместно в близост, без да си пречат, а наблюдаването на птиците ще бъде една от природните атракции в парка за малки и големи, обяснява още неуспелият кандидат-кмет, който остана трети на вота след Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. А Игнатов обяснява, че в Столична община подобни проекти се възлагат с обществени поръчки, а не с архитектурни конкурси, какъвто е примерът с румънския град Клуж.

"Ще кажа само, че за такива мащабни, добре организирани, международни конкурси за общински паркове, музеи, културни центрове и цели квартали само можем да си мечтаем в България. Докато позволяваме да управляват хора без квалификация, без морал и откровени бюджетни клептомани", категоричен е той.

Ето и текста на цялата публикация на Борислав Игнатов:

Под публикацията му коментарите са силно позитивни и много хора го питат защо не направи нещо такова и за София.

Извън политическите ми и обществени каузи, отдавна ми се проектираше парк или градина, за да отпусна въображението и идеите си в една зелена и приятна посока извън злободневието ни.

По празниците ми се отдаде тази възможност в конкурс за нов Източен парк на Клуж-Напока, третия по големина град в Румъния. В него участвахме с мои колеги от Румъния и имахме наистина чудесно сътрудничество.

Паркът ще се намира на мястото на изоставен разсадник в покрайнините на града, който с годините е "подивял" и е станал естествена среда за много птици и дребни животни.

Нарекохме проекта "Убежище на 5-те елемента" (Sanctuary of the five elements) от 5-те елемента, от които древните философи са вярвали че е съставена природата.

Запазваме съществуващите влажните зони и ограничаваме достъпа до тях, за да се запазят видовете в тях, а в останалата част създаваме допълнително озеленяване, алейна мержа, спортни и детски площадки, открити фитнеси и веломаршрути.

Акцент в идеята са 5-те цветни градини посветени на 5-те елемента - Огън, Въздух, Вода, Земя и Етер (Дух). Всяка от тях е оформена с цветя и дървета, които символизират съответния елемент. В центровете им има чешми със съответното Платоново тяло, символи на елементите от древността, с кратко обяснение на историята им.

В езерото поставяме 5 стълба с гнезда за щъркели и къщички за птици под тях. Така птици и хора ще могат да живеят съвместно в близост, без да си пречат, а наблюдаването на птиците ще бъде една от природните атракции в парка за малки и големи.

Единствените сгради в парка ще бъдат многофункционална зала за събития на входа му, пръстеновидни образователни парници до нея и малка фитнес зала до кортовете.

Разбира се през цялото време докато работех по тези идеи си мислех за разликите между България и Румъния и за това колко бързо се отдалечават напред румънците във всяко отношение, но това е отделна тема.

Тук ще кажа само, че за такива мащабни, добре организирани, международни конкурси за общински паркове, музеи, културни центрове и цели квартали само можем да си мечтаем в България. Докато позволяваме да управляват хора без квалификация, без морал и откровени бюджетни клептомани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови