Започва събарянето на незаконния сарай на яз. ''Искър'' (СНИМКИ)

OFFNews 29 март 2024 в 13:44 3914 5

Незаконен строеж

Снимка СО

Започва събарянето на незаконния строеж на яз. "Искър"

Започва премахването на незаконните сгради на фирмата "Био Майнинг" на язовир "Искър", известни като "зимния сарай на Румен Гайтански-Вълка".

Новината съобщи кметът на София Васил Терзиев, който публикува снимки от премахване на постройките.

"От самото начало на мандата ми заявих, че няма да имаме толерантност към неспазването на закона и правилата и че ще има политическа воля това да не остане само на думи. Днес започна премахването на незаконните строежи собственост на фирмата "Био Майнинг" в Държавно ловно стопанство "Искър", които са разположени близо до източния бряг на язовир "Искър". Един мандат и политическа воля не стигнаха на предишната градска управа да направи това, което повелява законът", написа кметът.

Върховният административен съд отсъди окончателно, че трябва да бъде премахната и последната незаконна сграда на фирмата. Със заповеди на главния архитект на Столичната община от 2021 г. и 2022 г. на дружеството е наредено да бъдат премахнати и трите масивни постройки.

След като срокът за доброволно изпълнение изтече, днес общинското дружество, на което беше възложено принудителното изпълнение на заповедите, пристъпи към премахването им.

По предварителна оценка премахването на сградите ще отнеме между три и шест месеца и ще струва на общината до 2,4 млн лв. Сумата, която Столичната община ще заплати на общинското предприятие, ще бъде предявена по съдебен ред на дружеството след като приключат дейностите по събарянето и извозването на строителните отпадъци.

Ще направим разделно събиране на отпадъците от незаконния строеж с временно съхранение и ще рециклираме допустимите строителни отпадъци, уточни Васил Терзиев.

Историята със строежа на "Био Майнинг" се точи дълго. През 2021 г. главният архитект на София Здравко Здравков нареди бутането на т.нар. Зимен сарай на Гайтански, които нашумяха след осветляването му от Панев през 2020 г. с помощта на дрон.

Снимки: СО

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

Gavrilov

29.03 2024 в 16:05

Какво се плюнчиш за минусите, пате? Глупостта се наказва, какво не разбираш?

1005

4

ПР

29.03 2024 в 16:05

Ама наистина палат!А с какви пари е построен,да се сетим.Мисля си,да го бяха одържавили,за временно настаняване на деца-сираци,самотни майки в риск,нещо такова...

400

3

демотиватор

29.03 2024 в 14:56

@avitohol, от мен имаш плюс за комента- нищо, че ще ми струва 10 минуса и на мен (ジ)

605

2

avitohol

29.03 2024 в 14:25

Бреее големи поддръжници на тоя Терзиев бе. Една минута след коментара и 10 минуса пък иначе по един плюс или минус няма с дни и седмици за други коментари.

605

1

avitohol

29.03 2024 в 14:12

Добре де сумата за събарянето ще е 2.4 милиона ???? Тоя багер е закупен специално за събарянето на тази сграда ли, че е такава сумата?
Дори и да е реална сумата (в което всички се съмняват), защо трябва тогава да се чупи зрелищно, а не да се разглоби внимателно с цел препродажба и минимализиране на разходите?
Царе сме на трошенето и краденето на пари.
 
X

Да помогнем на украинските деца!