Новият земеделски министър положи клетва

Кристина Минчева 24 април 2024 в 09:45 474 0

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Георги Тахов и Кирил Вътев

Новият служебен министър на земеделието и храните Георги Тахов се закле пред депутатите в Народното събрание. Той беше назначен с указ на президента Румен Радев на 22 април. Със същия указ служебният премиер Димитър Главчев зае и поста външен министър. Той не положи клетва в пленарната зала.

Кой е новият земеделски министър Георги Тахов

На 16 април Димитър Главчев предложи смяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов. В предложението си до държавния глава служебният премиер посочи като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

Ден по-рано, на 15 април, Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента той предложи поста да заеме Даниел Митов. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

Ден по-късно държавният глава покани служебния премиер на среща на "Дондуков 2", за да обсъдят рокадите на живо и да чуе мотивите за тях. Тогава от думите му стана ясно, че преди такава среща няма да издаде указ за новите министри. Междувременно предложеният кандидат Даниел Митов се отказа от поста, защото - по думите му - не иска да бъде "ябълката на раздора", след като дни по-рано каза, че е готов да го заеме и че е получил одобрението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

На 20 април Главчев заяви пред журналисти, че след разговори с държавния глава му предложил да съвмествява премиерския и министерския пост. Тогава Радев определи предложението като "авангардно" и посочи, че Главчев "все още не е разбрал с какво се е заел".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша