Радев разкритикува лимитирания избор за служебен премиер

OFFNews 29 март 2024 в 12:26 1699 2

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, както и вътрешният министър в оставка Калин Стоянов, обявиха, че ако се наложи настоящото правителство да организира изборите, в случай че не се избере служебно, то те трябва да бъдат честни и спокойни.

Според военния министър в оставка Тодор Тагарев обаче няма да е добър вариант това правителство да организира избори и трябва бързо да се състави служебен кабинет. От своя страна, президентът Румен Радев отново заяви, че опциите за служебен премиер са изключително стеснени, но ще направи всичко възможно да изпълни изискванията по Конституция, "независимо колко лоши са промените". 

Коментарите на управляващите са във връзка с предстоящата процедура по назначаване на служебно правителство по новите конституционни текстове. Те бяха на конференция по повод 20-годишнината от членството на България в НАТО.

"На фона на опита смятам, че от полза на държавата е да няма безвремие. Това не означава да бъдат претупвани неща или да няма яснота по отношение на следващите стъпки. Има ЦИК, има органи, разбира се, че МВнР ще си изпълни задачите, но първо трябва да получим заданието", заяви Мария Габриел.

Попитана дали ще приеме да стане външен министър в служебното правителство, ако бъде поканена, Габриел каза, че "до ден последен на това правителство ще бъда вицепремиер и министър на външните работи и ще продължа да си върша съвестно работата".

Според вътрешния министър в оставка Калин Стоянов, на който и да му се наложи да организира избори, основното нещо, което трябва да свърши, е те да бъдат честни и спокойни.  

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че няма да е добър вариант това правителство да организира избори, "защото част от колегите ще се явят на избори" и бързо трябва да бъде създадено служебно правителство, защото "ситуацията в сферата на сигурността е толкова сложна, че не можем да си позволим да останем в безтегловност". Тагарев сподели, че "се надява" да не бъда още дълго министър на отбраната.

Премиерът в оставка Николай Денков лаконично коментира, че "дневният ред в обществото зависи от президента Румен Радев".

От своя страна, Радев отново заяви, че опциите за служебен премиер са изключително стеснени и така, както са били направени промените, "всякакви подводни камъни могат да се проврат в този процес". Той заяви, че ще направи всичко възможно да изпълня изискванията по конституция, "независимо колко лоши са промените".

"Виждате, че има позиции, при които има несъвместимост, но винаги когато един избор е лимитиран, той не може да доведе до най-добрия възможен резултат", каза държавният глава по отношение на поста служебен премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2500

2

Козон

30.03 2024 в 01:47

И партиите, подкрепящи декларирани врагове на България, да се забраняват автоматично, а техните членове да се подвеждат под съдебна отговорност с наказание от т години до доживотен за държавна измяна.

2550

1

alfakentavur

29.03 2024 в 12:40

Де да имаше и лимитиран избор за кандидати за президент, че да не стават рашистки агенти държавен глава.
 
X

Да помогнем на украинските деца!