Волфганг Соботка: Ветото на Австрия за Шенген не е свързано с България

Йорданка Веселинова 10 октомври 2023 в 19:05 1975 0

Волфганг Соботка

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Председателите на парламентите на България Росен Желязков и Австрия Волфганг Соботка дадоха съвместно изявление за представителите на медиите.

"Ветото за влизането в Шенген не е свързано с България. България изпълнява критериите. Имах възможността да го видя днес", каза председателят на горната камара на австрийския парламент Волфганг Соботка на брифинг в Народното събрание. 

Заедно с Росен Желязков той посети и оградата на границата с Турция. По-късно те проведоха разговори с представители на парламентарниге групи. По думите на Желязков посещението на Соботка е знаково.

Ясно е, че от 2015 г. шенгенското пространство не функционира по начина, по който трябва да функционира, същото се отнася и за Дъблинското споразумение, каза Соботка и отбеляза, че в момента са въведени гранични контроли на много места в Европа.

Желязков каза от своя страна, че от далечната 2007 г. у нас не е идвал председател на австрийския Национален съвет. Той посочи, че визитата е в един изключително важен момент в частност за България, момент, в който взаимоотношенията между отделните държави, съблюдаването на всички принципи на международното право, са поставени на изпитание и отношенията между партньори са изключително важни.

"Според нашите австрийки колеги Шенген не функционира пълноценно заради много режими за функциониране. Нашата позиция е, че нашето приемане ще благоприятства всички процеси по миграцията, в това число с връщане, реадмисия и предоставяне на убежище. Очакваме по време на испанското председателство да приключат успешно трия лозите за миграция и убежище и България да се възползва от свалянето на ветото", коментира Желязков.

Той добави, че мигрантският поток през България е незначителен процент в сравнение с останалите трасета, по които се стига до Централна Еропа, посочи Желязков. В същото време има изградена надеждна система, така че не става въпрос за отношение на Австрия към България.

На свой ред Соботка изрази надежда, че разговорите между министрите на вътрешните работи ще доведат до удовлетворително решение за всички страни, за да може Шенгенското пространство да започне най-сетне отново да функционира по начина, по който трябва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews