Две бебета умряха от студ в бежански лагер

OFFNews 02 февруари 2022 в 09:27 2221 0

Снимка Getty Images

Един от лагерите край Идлиб, 26 януари 2022 г.

Две бебета са умрели от студ в бежански лагер в Северозападна Сирия, съобщава Би Би Си.

Трагедията се е случила в лагери северно от град Идлиб, след като снежна буря и много ниски температури са обхванали района. За нея бе съобщено във вторник.

Едното бебе е 7-дневно, другото - двумесечно, съобщава представител на ООН пред AFP.

Около 2,8 милиона души потърсиха подслон в крепостта на опозицията, след като избягаха от домовете си по време на десетилетната гражданска война в страната. Мнозина живеят в палатки без топли дрехи и гориво за отопление.

ООН предупреждава, че ситуацията се влошава заради тежкото икономическо положение в Сирия, където през последната година цените се удвоиха.

Сирийската обсерватория за човешки права съобщи за смъртта на още едно бебе - момченце на един месец, което е починало на 23 януари в лагер близо до Алепо. Друго дете е починало, след като тежкият сняг е срутил палатката върху него.

287 лагера в провинциите Идлиб и Алепо са засегнати от снеговалежа, наводнения и силни ветрове. В региона имаше бури на 18-и, 19-и и 25 януари. Снегът унищожи 935 от палатките и повреди още 9 500. По данни на ООН от началото на годината са избухнали и 68 пожара, които са убили двама души и са ранили 24. Повечето от тях са предизвикани от отоплителни печки.

"Неразбираемо е което и да е дете да гледа към зимата уплашено за живота си - подчертава директорът на Save the Children в Сирия Соня Кхуш. - Близо 11 години след началото на сирийската криза, като че ли светът е забравил за децата в Северозападна Сирия. (...) Тази предотвратима и трагична смърт е ужасен пример за това как децата спешно се нуждаят от по-голяма хуманитарна подкрепа. Те имат нужда и от трайно, мирно решение на сирийския конфликт."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews