Медицинска сестра, двама адвокати и пуерториканец са сред първите 7 съдебни заседатели по делото на Тръмп

OFFNews 17 април 2024 в 13:50 1096 3

Тръмп

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп

Първите седем съдебни заседатели в наказателния процес срещу Доналд Тръмп вече са избрани, но подборът ще продължи, за да се излъчат 12 членове и шестима техни заместници, които да бъдат справедливи към бившия президент на САЩ, съобщи Ройтерс.

Съдия Хуан Мерчан предупреди адвокатите, че няма да толерира никакви опити за сплашване на потенциалните съдебни заседатели. Той отбеляза, че Тръмп, който е републиканският кандидат за президент на изборите на 5 ноември, е мърморил звучно, докато е бил разпитван един от възможните членове на съдебния състав.

Срещу бившия президент са повдигнати 34 обвинения за фалшифициране на бизнес записи, за да прикрие плащания на порнозвездата Сторми Даниелс срещу мълчанието й. Според обвиненията това се е случвало малко преди изборите през 2016 г. Даниелс твърди, че е имала сексуален контакт с Тръмп около десетилетие по-рано, а парите са ѝ платени, за да не говори повече за отношенията си с него.

Тръмп не се признава за виновен и отрича да е имало среща. Той нарече делото, заведено от окръжния прокурор на Манхатън от Демократическата партия Алвин Браг, "лов на вещици", който има за цел да попречи на кампанията му за отстраняване на президента от Демократическата партия Джо Байдън.

Случаят с "парите за премълчаване" е едно от четирите наказателни преследвания срещу Тръмп, които са свързани и с опитите му да отмени загубата си през 2020 г. и предполагаемата злоупотреба при боравенето с чувствителна информация. Той не се признава за виновен и по тези обвинения, въпреки че другите три дела може да не стигнат до съдебен процес преди изборите.

Профилът на съдебните заседатели

Съдебен заседател 1: Той е мъж, роден в Ирландия, който обича да прави "всичко на открито" и гледа както MSNBC, така и Fox News.

Съдебен заседател 2: Медицинска сестра в онкологията, която пък обича да води кучето си в парка. По време на разпита, проведен от адвоката на Тръмп Тод Бланш, медицинската сестра заяви, че няма особено мнение за Тръмп и допълни, че "никой не е над закона".

Съдебен заседател 3: Корпоративен адвокат, който твърди, че не следи толкова внимателно новините. Преместил се е в Ню Йорк от Орегон и обича да тича на открито в свободното си време. Следи новините от New York Times, Wall Street Journal и Google.

Съдебен заседател 4: Той е IT консултант на свободна практика и е Пуерто Рико, но живее в Ийст Сайд от 40 години. Една година е учил в колеж. Женен е от дълго време, има двама внуци. Обяснява, че няма свободно време, а хобито му е семейството. Обикновено научава новините от Daily News, The New York Times и Google. Описва Тръмп като завладяващ и мистериозен. "Той влиза в стаята и предизвиква реакции от хората по един или друг начин. Намирам това за изключително интересно", казва той.

Съдебен заседател 5: Учителка от Ню Йорк, магистър по педагогика и живее с брат си, който работи като треньор по баскетбол. В свободното си време обича да пише и да ходи на театър. Научава новините от Google и TikTok. Слуша вдъхновяващи подкасти и понякога радио шоуто Breakfast Club. Но казва, че "всъщност не я интересуват новините".

Съдебен заседател 6: Тя е млад софтуерен инженер, който работи за Walt Disney Company. Израснала в Ню Йорк и живее в Челси с трима съквартиранти. Научава новините от New York Times и TikTok. В свободното си време обича пиеси, ресторанти, танци и гледа телевизия. "Ще бъда справедлива и безпристрастна", каза тя в отговор на въпрос дали кандидатурата на Тръмп за президент ще повлияе на способността ѝ да служи като обективен съдебен заседател.

Съдебен заседател 7: Той е вторият адвокат в журито. В момента живее в Горен Ийст Сайд и обича да прекарва времето си на открито и с децата си. Чете New York Times, New York Post, Wall Street Journal и Washington Post. Никога преди това не е бил съдебен заседател. Казва, че подкрепя някои от политиките на Тръмп като президент, но не е съгласен с други. "Не познавам човека и нямам мнение лично за него", посочва той при избора.

Изборът на съдебни заседатели започна в понеделник и ще бъде подновен в четвъртък. Съдия Хуан Мерчан заяви, че встъпителните изявления могат да се проведат следващия понеделник, но предупреди, че това може да се забави.

Тръмп иска "справедливо отношение"

Процесът досега изтъкна предизвикателствата при избора на група безпристрастни съдебни заседатели от силно демократичния Манхатън. Повече от половината от първоначално призованите 96 съдебни заседатели бяха освободени, след като заявиха, че не вярват, че могат да бъдат безпристрастни.

При разпита на някои от останалите днес Бланш заяви, че не се интересува от политическите пристрастия на съдебните заседатели, а иска да разбере дали те могат да бъдат справедливи към Тръмп като личност.

"За президента Тръмп е изключително важно да знаем, че ще получим справедлив процес", каза адвокатът.

Съдебните заседатели са анонимни, освен за Тръмп и адвокатите на двете страни.

Няколко потенциални съдебни заседатели заявиха, че нямат особено мнение за Тръмп, или казаха, че мненията им не са от значение за делото.

"Ако седяхме в някой бар, с удоволствие щях да ви кажа. Но в тази зала това, което чувствам към президента Тръмп, не е важно", каза един от кандидатите за съдебни заседатели - мъж, който работи в книжарница и обича да ходи на представления на Бродуей.

В крайна сметка обаче бе отхвърлен.

При изслушването помощник окръжният прокурор на Манхатън Джошуа Стейнглас заяви, че делото не е референдум за президентството на Тръмп.

"Този случай наистина не е свързан с това дали харесвате Доналд Тръмп. Това дело е за върховенството на закона и дали Доналд Тръмп го е нарушил", изтъкна Стейнглас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-10000

7

Тежко му на Тръмп. Аз ще се радвам да го видя в пандиза. Така му се пада. Моят любимец е Джо.

-10000

4

Останалите 5 души трябва да са от Холивуд, порноактриса, някой стъпил на луната, индианец...

-10000

2

Всичко около Тръмп е бизнес по американски. Пари, шоу, хляб и зрелище за народа...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки