Украйна унищожи още два от най-големите кораби на Черноморския флот

"Ямал" и "Азов" и главният комуникационен център на руските ВМС са били поразени с ракети Storm Shadow снощи

OFFNews 24 март 2024 в 12:55 47026 4

кораби
И тези големи десантни кораби на ЧФ последваха примера на крайцера Москва и се превърнаха в подводници.

Украинските отбранителни сили са ударили големите десантни кораби на Черноморския флот "Ямал" и "Азов", комуникационния център на военноморските сили на окупаторите и няколко други инфраструктурни обекта в окупирания Севастопол. Това съобщава СтратКомът на ВСУ.

"Украинските отбранителни сили успешно удариха големите десантни кораби "Ямал" и "Азов", комуникационен център и няколко инфраструктурни обекта на руския Черноморски флот във временно окупирания Севастопол", се казва в съобщението.

"Ямал" е голям десантен кораб, произведен по проект 775. Той е въведен в експлоатация през 1988 г. Корабите от този проект са гръбнакът на руския десантен флот и са предназначени за осъществяване на морски десант на брегове без пристанищна инфраструктура и за прехвърляне на войски и товари по море.

Според съобщения в медиите големият десантен кораб "Ямал" от руския Черноморски флот е участвал в операцията по завземането на украинския Крим през 2014 г.

"Азов" също е голям десантен кораб, създаден по проект 775М. Той се присъединява към флота през 1990 г. Плавателният съд е част от 197-а десантна бригада на Черноморския флот на Русия.

Вечерта в събота, 23 март 2024 г., във временно окупирания Крим избухнаха експлозии. 

Главната база на руския ЧФ е била поразени от три ракети Storm Shadow. Попаденията се потвърждават от сателитни снимки на OSINT-анализатори. Корабът Ямал е чакал в Севастопол за изпитания след ремонт, а Азов е бил докаран за техническа модернизация, съобщават проукраински Телеграм канали от Крим, които вероятно са предали и точните координати на местоположението на плавателните съдове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

4

alcom4

24.03 2024 в 18:10

Флотската.трагедия на Русия (и не само тя!)ще продължи с добър ритмичен темп.А експлозиите ,в нефтените руски рафинерии и складове ,няма да престанат. Очаква се Москва от износител на петрол ,газ и петролни продукти ,да се превърне ,в активен вносител ,поради остра нужда на горива ,най-вече за армията.Тук обаче възниква въпросът ,с какво ще заплащат ,тъй като доларите в Русия свършват ,а бартер не приемат партньорите ,защото Москва е под тежки санкции.

1236

3

БотоксПутю

24.03 2024 в 16:48

Слава на Украiнi!

135

2

Far Rider

24.03 2024 в 13:39

Скоро корабите ще свършат! Честито!

400

1

демотиватор

24.03 2024 в 13:20

В общата снимка на корабите като следващ се пада "Орск".
Или, може би, Оркск (ジ) (ジ)

 
X

Да помогнем на украинските деца!