Денга треската превзе и Карибите

OFFNews 26 март 2024 в 11:50 1017 0

дезинфекция

Снимка NBC

Дезинфекция срещу комари, разпространяващи треската

Министърът на здравеопазването на Пуерто Рико обяви епидемия от денга след скок на заразените с инфекциозната болест в американската карибска територия с население от 3,2 милиона души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тази година бяха регистрирани най-малко 549 случая на заболяването, при общо 1293 за цялата 2023 г. Повечето нови случаи са регистрирани в столицата Сан Хуан.

ECDC: Климатичните промени доведоха в Европа тропическите болести

Над 340 души се лекуват в болница от причинения от ухапване от комар вирус, съобщи здравното министерство на островната територия.

Д-р Аспарух Илиев: До 10 години в Южна Европа ще се увеличат болестите, пренасяни от комари

За последен път Пуерто Рико обяви епидемия от денга през 2012 г.

Над пет милиона случая на инфекциозното заболяване бяха регистрирани миналата година по целия свят. 80% от тях са били в Западното полукълбо, съобщи Световната здравна организация. В този регион са регистрирани около три милиона нови случая от началото на тази година, а здравните власти отбелязват, че голямото количество валежи, наред с високата влажност и горещини, причинени от климатичните промени, са допринесли за ръста на заболеваемостта.

Извънредно положение в Перу след рязък скок на заразените с Денга

Вирусът може да причини силно главоболие, треска, повръщане, обрив и други симптоми. Докато повечето заразени хора не проявяват симптоми, при други острото протичане на заболяването може да доведе до натрупване на течност в корема и гърдите и смърт

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!