Мобилно приложение ще помага на пациентите в търсенето на лекарства

OFFNews 28 март 2024 в 15:25 1304 0

мобилно приложение

Снимка Скрийншот

Мобилно приложение

Мобилно приложение ще подпомага българските пациенти в намирането на търсените от тях лекарства. То ще бъде в две версии – за „Епъл“ и за Андроид. Приложението бе представено от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия (БАРПТЛ) и Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ). То ще може да бъде свалено чрез съответния QR код, съобщи БТА.

"Намери своето лекарство" ще работи за всеки град в България.

"Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство. В заглавната страница се попълва информация за медикамента, който се търси, изисква се телефон за обратна връзка и име на населено място, след което сигналът се изпраща", обясни изпълнителният директор на БАРПТЛ Боряна Маринкова.

След връзка с подателя се изпраща запитване до аптечната мрежа в населеното място на пациента. Ако това е локален недостиг, се проверява наличността в близките населени места. Екипът зад приложението ще попита пациента дали му е удобно да вземе медикамента от друга аптека извън неговия град/село.

"Средно за 12 часа става ясно можем ли да намерим продукта или не можем. Нашата работа е, ако не можем да открием лекарството, да препратим пациента към консултация с лекуващия го лекар. Практиката показва, че се търсят и хранителни добавки", каза Маринкова и подчерта, че няма възможност да се предлага алтернатива на търсеното лекарство.

От двете организации обявиха, че това ще надгради усилията за навременна и достоверна информация относно липсата на медикаменти. В над 40% от случаите лекарството е налично и може да бъде намерено, обявиха експертите. От организациите казаха, че имат партньорство с над 700 индивидуални и вериги аптеки.

На база 2307 сигнала на онлайн платформата на БАРПТЛ за лекарства се установява, че 41% са налични в аптеките, 22% е делът на трайно преустановен внос, при 23% има преустановен внос и 9% е наличието на нерегистрирани лекарства. Близо 3200 медикамента са изтеглени от българския пазар в периода 2014-2023 г., сочи информация, представена по време на събитието.

"Производствени причини и логистични такива, свързани с забавяне при осигуряване на ресурси и фармацевтични съставки, са сред най-честите причини за недостиг на лекарства като цяло, отчитат от Европейската агенция по лекарствата", каза изпълнителният директор на БАТЕЛ Оля Василева. Като причина тя посочи и тези, касаещи се до малък пазар като българския, когато поради ниски цени може да се стигне до дерегистрация на лекарства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!