Как се приватизират части от Национален парк Рила - случаят Мальовица

Инициативата "Зелени закони" алармира за сеч и строежи в областта на Меча поляна

OFFNews 21 февруари 2024 в 12:50 13105 4

Меча поляна

Снимка Ирина Шаламандова, "Зелени закони"

Меча поляна

В последната година десетки посетители в Рила сигнализират за изкопни дейности, сечи и строежи в местността Меча поляна – символичният „вход" към високопланинската част на националния парк, алармират от инициативата "Зелени закони". Поляната се явява граница между почивните домове и туристическа инфраструктура край село Говедарци, достигащи до ски-пистата и Централната планинска школа Мальовица (ЦПШ), където с табела на Национален парк Рила е отбелязано началото на дивата природа в долината към връх Мальовица – тренировъчно поле и мека на българското планинарство.

"От няколко месеца из туристическите среди се носят притеснения „Нещо става на Мальовица”, „Разораха Меча поляна”, „Ковачки превзема Мальовица”. Ето защо, решихме да проверим какво се случва, кой е инициаторът и къде е държавата," казва Тома Белев от "Зелени закони". "Добре е, че народният представител Васил Тодев (ЗД) вече беше попитал министъра на околната среда и водите (МОСВ) и министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) какво се случва там и двете министерства бяха представили отговори и документи, които можете да прочетете на интернет страницата на Народното събрание."

Районът на Мальовица е символ на българския алпинизъм и място, свързано с развитието на планинските спортове в страната. През последните години, обаче, бившата ЦПШ, в която са работили и са се обучавали редица от най-големите български планинари, алпинисти и катерачи, постепенно преустановява дейност. Понастоящем сградите са отдадени под наем, школата е станала хотел, а учебните процеси са прекратени. Алпийските обучения се преместват към хижата в района. Бариери, платени паркинги, разорани поляни и изсечени дървета в долината помрачават насладата от величествените гледки към едноименния връх, разказват от "Зелени закони".

В същото време, според министъра на околната среда Юлиан Попов, там не се случва нищо притеснително. Затова анализ на "Зелени закони" е потърсил отговор на въпросите кой и как е придобил собствеността върху всички „частни" гори в района на Мальовица и направил възможна сечта в района на ски-пистите и паркингите.

Анализът показва, че не само курортът, но и части от националния парк Рила - по закон изключителна държавна собственост, са се озовали в частни ръце. Бившите държавни имоти в района на Меча поляна и ЦПЩ „Мальовица", включително терените, върху които се намират ски-лифтовете в курорта, са понастоящем собственост основно на фирма Агросим ЕООД. Как дружеството е придобило тези части от Национален парк Рила? Възможни са само два начина:

По време на замяната на гори между частната фирма и държавата (случай, анализиран от "Зелени закони") е възможно ИАГ да е заменила и част от национален парк Рила. Доколкото обаче Рила е по закон парк с национално значение, съгласно Конституцията имотите в него са изключителна държавна собственост – тоест, сключеният договор с частната фирма е нищожен.

По време на устройството на горите лицензираните фирми, изготвили проекта и/или неговото изменение, е възможно да са включили съзнателно или по погрешка територии от парка в обхвата на имотите на Агросим ЕООД, казват от инициативата.

Имотите на Агросим ЕООД са придобити през 2008 г. чрез замяна на 10 199 дка частни гори в община Своге срещу 1 282 дка гори, собственост на държавата в землището на с. Говедарци и района на Мальовица. Това се случва в огромната схема на горските заменки, постановена за незаконна държавна помощ от Европейската комисия и обект на съдебно дело от ЕК срещу България.

Съгласно проекта на Общия устройствен план на ски-зоната част от имотите представляват петна за застрояване с хотели, а друга част са предварително разчертани в кадастъра просеки за ски-писти и лифтове. Така и не става ясно кой е разрешил разделянето на някога монолитните държавни горски имоти на малки парчета с формата на просеки за ски-писти и лифтове, които фирмата удобно получава чрез горските заменки. Според независими оценки, чрез тази замяна частната фирма е ощетила държавата с минимум 50 млн. лв.

През 2022 г. РИОСВ София е съгласувал горскостопански план, който дефакто приватизира част от националния парк Рила - без планът да бъде процедиран по реда на Закона за опазване на околната среда чрез процедурата за екологична оценка. Същият посочва като просеки и ски-писти територии, заети частично от дървесна растителност. За тях през 2023 г. са издавани позволителни за сеч.

Независимо дали грешката е извършена през 2008, 2022 или 2023 г., конституционно нетърпимо е частно дружество да притежава част от национален парк Рила.

Публичните въпроси, които "Зелени закони" ще зададе на компетентните държавни органи можете да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Tsvyatko Kovachev

27.02 2024 в 09:37

заменките на Станишев ... , между другото скоро ще продават земя на чужденци без ограничения , също така чужденци ще ни управляват ... дежавю ...

-1974

3

Владè

22.02 2024 в 18:59

Ни съ грьешкьи, тъй си гувори ( със себиси) . Ковачки или мовачки не е важно.
Важното е , че зильените движищиси, помагат за туй с купено шкембе мулчание.
То се вижда, излишно е да се говори със завъртулки.

11920

2

klimt

21.02 2024 в 17:39

Фирмаджии и граматични грешки...аман. Относно планинския рай Мальовица ще кажа ,че не припарвам там откакто мутрите на Ковачки завладяха всичко.Не е верно че ЦПШ е спряла да работи и не е провеждала обучения.Всичко си беше добре докато Царо, Станишеф и Доган разрешиха заменките на тоя алчен скудоумец и слуга на КГБ..Оттам се започна пистите мои,после лифтовете и т.н. После Ковачки си плати в БТС да му изберат подходящ председател на БТС/някакъв боклук от Плевен/ който му хариза всичко останало от ЦПШ.Имайте предвид че не е само сградата.Още по рано,но там не беше собственост на БТС или Балкантурист,тогавашния предсвдател на БТС Стефан Груев със помощта на Огнян Герджиков откраднаха и Битовата ,сега хотел АленМак. В момента на камерите се вижда какво безумие е сътворено на пистата Меча поляна,удължен е детския лифт до почти Чайната и очаквам скоро много сериозни инциденти,като например някой да си резне зелката...и тогава пак ще са виновни институциите,лекарите и.т.н.

-1974

1

Владè

21.02 2024 в 16:09

А зищо мълчи тама велефф за ливта към " Езерата" ? Източиха Рила фрмаджийте. А защо с гулиаму закъснении говорят за Мальовица?
Невярни зелени.

 
X

Да помогнем на украинските деца!