Сводка на войната: Има нови снимки на Суровикин - твърди се, че е в Алжир

Александър Леви и Катрин Гишар 15 септември 2023 в 21:36 7075 0

Сергей Суровикин

Снимка Grey Zone/Telegram

Сергей Суровикин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Попътен вятър за украинските Военновъздушни сили. Горди от успеха си над пристанище Севастопол, украинските пилоти - в пъти по-малко на брой от руските си противници - ликуват. С това, което е останало от изтребителите им, и най-вече благодарение на високоточните британски и френски ракети Storm Shadow/Scalp, те успяха да потопят още два кораба на руския Черноморски флот: подводницата "Ростов" на Дон и десантния кораб "Минск". "Хората ни питат как успяхме да изпратим тези два кораба при крайцера Москва" - смее се командирът на ВВС Микола Олешчук. "Закачаме британския Storm Shadow под лявото крило на Су-24М, а френският Scalp - под дясното крило. Резултатът не дава никакъв шанс за окупаторите!", казва той и добавя, че с нетърпение очакват пристигането на германските ракети Taurus - "ще намерим място и за тях под крилата ни".

Рош Хашана за Путин. Руският държавен глава пожела Рош Хашана, еврейската Нова година, на общността в страната си - или на това, което е останало от нея. В Русия не е тайна, че много евреи са предпочели да напуснат страната след войната в Украйна, особено тези с двойно гражданство. Такъв е случаят с много местни знаменитости, като комикът Максим Галкин и съпругата му, голямата звезда на съветската естрада Алла Пугачова. Главният равин на Русия, лубавичът Берл Лазар, остава много близък до Кремъл и често служи като гарант на официалната пропаганда ("борбата срещу нацизма"). Пинхас Голдшмидт, главният равин на Москва, обаче предпочете да напусне страната преди една година, осъждайки все по-официалния антисемитизъм, който е на мода в Русия. Той също така призова своите събратя по вяра да го последват, като предрече, че "животът им скоро ще стане невъзможен".

Путин и Лукашенко си приказват в Сочи. Причината за посещението на беларуския лидер все още е неизвестна. Според някои поверителни източници именно той, доста притеснен от отношенията между двете братски страни, е поискал да бъде приет от Путин. Ръководителят на Кремъл обясни за начало, че всичко е наред, но че Минск и Москва трябва да "сверят часовниците си" по редица въпроси. Тази среща, поне публичната ѝ част, породи и няколко интересни изказвания. Путин: слухът за възможното пристигане на севернокорейски войници на фронта в Украйна е напълно фалшив, и при всички случаи руската армия няма нужда от тях, защото е подписала общо 300 000 договора с нови войници. Коментирайки изявлението на Блинкен, че в мирните преговори, както и в тангото, "са необходими двама", той заяви, че отново е готов за преговори, "за разлика от другата страна". Лукашенко, както обикновено, му рапортува по редица въпроси, преди да предложи, че страната му би могла по някакъв начин да се присъедини към руско-корейската идилия, за да я превърне в "тройка".

Сергей Суровикин се появява отново в... Алжир. Според източници, близки до висшия руски офицер, "генерал Армагедон" е на посещение в Алжир - като част от официална делегация на Министерството на отбраната. Няколко часа по-рано по руските канали в Телеграм бяха разпространени снимки на генерала, вероятно пред голям хотел в алжирската столица, а след това и в джамия в града. Всички очевидно се чудят какво прави Суровикин в Алжир, след като само преди няколко дни се говореше, че е в немилост и дори в ареста - заради предполагаемата му подкрепа за бунтовниците от "Вагнер" и приятелството му с Пригожин. Член на комисията по отбрана в Думата, руския парламент, преди няколко дни каза, че са му "намерили добра службица" в малко вероятната Общност на независимите държави (СНГ), но не даде повече подробности. "Ясно е, че Суровикин все още се ползва с доверието на най-високопоставените длъжностни лица и не е изключено пътуването на генерала да е свързано с евентуалното му назначаване на пост, свързан с африканските страни", твърди един от близките му контакти, цитиран от вестник "Комерсант". Източници, близки до групата "Вагнер", посочват, че и други високопоставени членове на руската армия, като заместник-министърът на отбраната генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров и заместник-началникът на военното разузнаване (ГРУ) в Генералния щаб генерал-лейтенант Владимир Алексеев, са забелязани в африкански страни (като Либия), където наемниците са много активни. Тяхната цел? Те да останат лоялни на Москва.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика