Сводка на войната: Производителите на смъртоносните руски дронове си живеят най-спокойно в Лондон

Александър Леви и Катрин Гишар 19 юли 2023 в 19:31 9441 4

Домът на семейство Захарови

Снимка zoopla.co.uk

Домът на семейство Захарови в Лондон

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Свиващият се свят на Владимир Путин. За тези, които се съмняваха в ефективността на международната заповед за арест, резултатът е налице: руският президент няма да присъства на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка. Двете страни най-накрая са постигнали споразумение руският държавен глава да бъде представен на срещата от външния министър Сергей Лавров. На срещата ще присъстват държавните глави на Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка. Това е (временният) край на една сапунена опера, която от месеци държи руската и южноафриканската дипломация в напрежение. Последната трябваше да даде уверения, че Путин няма да бъде арестуван и дори намекна за руските заплахи за "война", ако това стане. Остават Китай, Иран, някои централноазиатски страни и евентуално Турция като държави, в които Путин би могъл да направи държавно посещение, без да се страхува от арест. 

Руски удари в Одеса, горяща руска военна база в Крим. За втора поредна нощ градушка от ракети и безпилотни самолети удaри Украйна, по-специално пристанищата на Одеса и околния регион. "Патриотичната" руска преса приветства тази "ответна мярка" за нападението срещу Кримския мост, повтаряйки официалните твърдения, че ударите са поразили "оперативните центрове", от които е извършено нападението, както и складове за гориво и боеприпаси. Според украинската страна тези удари са поразили силози и други граждански съоръжения, като са унищожили около 60 000 тона зърно. Това слага своебразен край от руска страна на всякакви опити за възобновяване на споразумението за транзит на зърно през Черно море. Междувременно разузнавателната служба на украинската армия ГУР пое отговорност за успешна атака (без да уточнява подробности) срещу военна база в Крим, засегнала голям склад за оръжие и боеприпаси. Около 2 000 души, живеещи наблизо, ще трябва да бъдат евакуирани.

Руски дронове камикадзе и долче вита в Лондон. Миниатюрните руски безпилотни летателни апарати "Ланцет" се оказаха едни от най-смъртоносните от началото на войната в Украйна. Те се произвеждат от ООО ЦCT, компания, собственост на някой си Александър Захаров, който е подписал договор на стойност над 5 млрд. рубли с Министерството на отбраната за доставка на своите дронове камикадзе. Този човек живее със съпругата си и трите си деца в Лондон в имот, оценен на половин милион британски лири. Според руския разследващ уебсайт Important Stories съпругата му Светлана, дъщеря му Мария и един от синовете му - Никита, участват пряко в управлението на ЦCT - компанията, която произвежда тези смъртоносни дронове. Що се отнася до най-малкия му син, Лаврентий, той е завършил по-голямата част от образованието си в Обединеното кралство, а сега работи в агенция на ООН, специализирана в... разоръжаването. Срещу семейство Захарови няма британски или международни санкции.

Три острова в Персийския залив, които може да скарат Техеран и Москва. Тези три острова, изгорени от слънцето, които контролират достъпа до Ормузкия проток, са анексирани от Иран през 1971 г., а сега за тях редовно претендират Обединените арабски емирства (ОАЕ). Миналата седмица Москва имаше "добрата идея" да подкрепи една декларация на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) в тази насока, която имаше като незабавен ефект да разгневи Иран. Руският посланик в Техеран беше извикан по спешност, но Техеран не сметна обясненията му за "достатъчни". Сергей Лавров, който сам подписа изявлението, трябваше вчера в телефонен разговор с иранския си колега да повтори, че Русия не оспорва териториалната цялост на Иран. В процеса на разговора му беше даден урок за тези острови, "историческа и вечна собственост на Иран", според официалната иранска агенция Ирна. За руските коментатори това е "много повече от дипломатически инцидент", въпреки усилията на Москва да омаловажи случката. В момента Иран е единственият сериозен съюзник и доставчик на оръжие на Москва в контекста на войната в Украйна.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1687

2

Пенчо Прикарчин

19.07 2023 в 20:47

Е къде да живеят, в русия ли!? Хахаха! Кой нормален человек би живял в русия!?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика