Сводка на войната: Руски политолог иска ядрен удар срещу Полша, за да спаси света

Александър Леви и Катрин Гишар 14 юни 2023 в 19:41 10633 9

Сергей Караганов

Снимка VK - Россия в глобальной политике

Сергей Караганов

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Руски делегати показват шрапнели от HIMARS на среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена. Действията им провокираха напускането на западните представители от залата, заяви ръководителят на руската делегация Константин Гаврилов пред московските медии. Според него реакцията на западните делегации показва, че те "не могат да понесат да чуят реални факти, които потвърждават прякото участие на Запада във военните престъпления, извършени от Украйна". Много доволни от медийната провокация, руските делегати също така заплашиха "следващия път да докарат във Виена останките на танк Леопард, унищожен от руската армия". На тази дискретна среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ставаше дума именно за "разоръжаване". Русия все още е член на ОССЕ - организация, създадена по време на Студената война, която все повече се възприема като напълно безполезна. А Австрия, страната домакин на тези срещи на ОССЕ, продължава, въпреки многобройните протести на европейските и американските си партньори, да дава визи на руските дипломати. В австрийската столица Русия дори има постоянен "представител към международните организации", някой си Михаил Улянов, който обича да повтаря, че "Западът не е синоним на цивилизования свят". И че смята всеки, който не е съгласен с него, за "недостатъчно цивилизован".

Ядрен удар срещу Запада, за да се спаси светът. Това е напълно сериозният аргумент, изтъкнат от влиятелния прокремълски политолог и руски експерт Сергей Караганов в статия, публикувана в списанието "Россия в глобальной политике" (на което той е и председател на редакционния съвет) - замислено като аналог на американското списание Foreign Affairs. В тази статия, която има месиански подтекст, този интелектуалец, някога нареждан сред най-влиятелните в света, обяснява, че Русия не трябва да се задоволява с победа над Украйна, а трябва да победи "целия Запад". За да постигне това, тя трябва сериозно да обмисли ядрен удар срещу град като Познан в Полша например, заради който американците не биха рискували да използват ядрено оръжие, за да защитят европейците. Изправен пред такава демонстрация на сила от страна на Русия, Западът щял да бъде разделен - и победен. "Като пречупим волята на Запада за агресия, не само ще спасим себе си, като най-накрая се освободим от западното иго, което продължава вече пет века, но и ще спасим цялото човечество. Като принудим Запада да си направи катарзис и да се откаже от хегемонията си, ще го принудим да се оттегли, преди да настъпи глобална катастрофа. Човечеството ще получи нов шанс за развитие", се казва в статията.

Когато Лукашенко се увлича, дори Москва се мръщи. В официално интервю за руска телевизия беларуският лидер се подигра с украинските контраофанзивни усилия и заяви, че той и президентът Путин "скоро ще сложат край на войната в Украйна" - без да обясни как точно. Той също така разкритикува украинската страна за това, че е отказала да подпише "напълно нормално споразумение" в първите дни на руското нахлуване, по време на трите сесии на преговорите, проведени на беларуска територия. "Видях споразумението, дори въпросът за Крим беше решен, под формата на дългосрочен договор за даване под аренда", казва той. Похвали се също, че най-малкият му син Николай, на 18 години, е помогнал за организирането на срещата, по-специално като е говорил по телефона с президента Зеленски. Николай, който сега учи в Пекинския университет, "продължава да настоява за мирни преговори между Москва и Киев", въпреки че "не разбира всичко", обяснява Лукашенко. Кремъл, чрез гласа на Дмитрий Песков, троснато отрече да е предлагал каквато и да е аренда за Крим, "който е и ще остане руски регион". Песков обаче не каза нищо за предполагаемите усилия на Лукашенко младши за постигане на мир в Украйна.

Руска информационна кампания, осуетена от френските власти. Френският министър на външните работи Катрин Колона осъди вчера мащабна кампания за манипулиране на общественото мнение, в която са участвали руски лица, държавни органи или свързани с руската държава структури, като са разпространявали невярна информация. Основната цел на кампанията, която е насочена към няколко европейски държави, е да дискредитира западната подкрепа за Украйна. Тя се основава на създаването на фалшиви интернет страници, узурпиращи идентичността на национални медии и правителствени сайтове, както и на създаването на фалшиви акаунти в социалните мрежи. Това е "нова илюстрация на хибридната стратегия на Русия" за "подкопаване на нашите демократични институции", заяви министърът. Медията, наречена RNN (Reliable Recent News), създадена през март 2022 г., изглежда е основният вектор за разпространяваното пропагандно съдържание. Според информация, публикувана от групата Meta през декември миналата година, зад тази медия стоят две руски компании за цифров маркетинг - ASP и Struktura, и двете управлявани от Иля Андреевич Гамбашидзе, който е бил съветник на заместник-председателя на Думата в Москва. Установено е, че в тази кампания за дезинформация участват и няколко други руски граждани.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

9

dolivo

15.06 2023 в 01:06

когато целта оправдава средствата е най-ужасно

този е такъв, типичен фанатик

-1100

8

qwertz

14.06 2023 в 23:09

СТОРОЖЕВЕ, Украйна, 14 юни (Ройтерс) – Пътят към новоосвободеното украинско село Сторожеве е осеян с трупове на руски войници и изгорели бронирани машини.

12407

7

Bad Horse

14.06 2023 в 22:26

Ако се погледне от религиозна гледна точка, Марксизмът е култ за края на света. Целта му е да ускори пътя на човечеството до края на историята, утопия, нирвана, рая на земята. Мито една цена не е голяма за тяхната велика цел, Комунизма. Глад, война, ядрена зима... важното е че правоверните ще стигнат до рая.

Това мислене не е напуснало другарите начело на Русия още. Няма как, те са израснали с него, най-хубавите им години са минали в червения култ. Сега са го заместили със сроден руско-православно култ. И за него си струват всякакви жертви.

9347

6

Анализи

14.06 2023 в 22:24

Нещата са логично елементарни. Русия е агресор навлязъл в чужда държава. Мир ще има тогава когато агресорът е изгонен. Всякакви разсъждения и анализи са безсмислени.

345

5

Джендо Джедев

14.06 2023 в 22:15

Путя няма ли да го окауши тоя за екстремизъм, а? Или са екстремисти само тия, които мрънкат срещу мракобесието в Рашка? ;)

12407

4

Bad Horse

14.06 2023 в 22:08

ЖП мост до Мариупол е разрушен от партизани, което отрязва снабдяването на руснаците в херсонска област. На всичкото отгоре те си заляха предните укрепления покрай Днепър. Така че естествено почнаха да се изтеглят от херсонска област в пореден "жест на добра воля". Отгоре украинците преодоляват първата отбранителна линия. За съжаление, тя не беше залята от вода, и трябваше да платят цената в кръв и машини. Но продължават да настъпват. Руснаците прибягват до заградителни отряди за да "мотивират" кашиците им да не бягат.

Ако загубят и кримския мост, южния им фланг ще гризне дървото.

1236

3

БотоксПутю

14.06 2023 в 21:14

Още преди няколко месеца му казаха (на Путю), а е посегнал към ядрено оръжие, а са го размазали и то само с конвенционално оръжие.

12278

2

Bai Tanas

14.06 2023 в 20:39

Когато си прост и слаб и нямаш доводи, но имаш ядрено оръжие - ей такива неща говориш

1005

1

eagle60

14.06 2023 в 20:25

Руснаците имат хубава дума за психиатрия - "психушка". То цялата им държава е една психиатрия
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика